x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnalul National, lider incontestabil

Jurnalul National, lider incontestabil

de Marius Tudosiei    |    09 Feb 2007   •   00:00

Studiile de audienta plaseaza, din nou, Jurnalul National drept publi-catia numarul unu dintre ziarele romanesti de calitate. Numarul de cititori pe zi ai publicatiei noastre se situeaza la nivelul de 942.000, cu 205.000 mai mult decat cei care aleg Evenimentul zilei, publicatie considerata principalul competitor.

SNA Focus a confirmat din nou: Jurnalul National este liderul incontestabil al publicatiilor de calitate din Romania, cu cel mai mare numar de cititori in fiecare zi. Aproape un milion! Distanta fata de principalul urmaritor a trecut de 200.000.

Cu sapte valuri ale SNA in urma, Jurnalul National a devenit numarul 1 in randul ziarelor de calitate din Romania, pozitie pe care datele celui mai recent clasament al audientelor, realizat de catre BRAT, o reconfirma. Vorbim despre 19 (nouasprezece) luni in care cotidianul tau favorit este primul in randul ziarelor romanesti de calitate, oferta pe care ti-a facut-o zi dupa zi. Subiecte mereu bine alese si documentate sau suplimente tematice in fiecare zi.

Pentru perioada 17 octombrie 2005-15 octombrie 2006, SNA Focus arata ca Jurnalul National are o audienta de 942.000 de cititori in fiecare zi. Apropierea de cifra de un milion de cititori zilnic este o dovada a faptului ca romanii nu sunt neaparat intr-o goana dupa senzational, dupa subiecte facile sau fabricate "in redactie", ci au demonstrat ca apreciaza informatia de calitate, echilibrata si bine scrisa, iar pozitia ocupata de Jurnalul National este proba indestructibila ce sustine aceasta afirmatie.

PROFILUL CITITORILOR. Cititorii Jurnalului National provin din marile orase, aproape jumatate dintre acestia aflandu-se in Bucuresti si localitatile cu peste 200.000 de locuitori, avand un profil de invidiat: o treime dintre ei apartin categoriei ESOMAR AB (30,4%), ce include manageri, directori, profesori si specialisti in diverse domenii. Pentru a completa acest reusit tablou, trebuie sa mai spunem ca 35,2% dintre cei care citesc Jurnalul National sunt absolventi de invatamant superior, scoala postliceala si colegiu, in timp ce alti 34,9% au absolvit liceul.

O alta certitudine pe care Jurnalul National o traieste este cresterea distantei fata de urmaritorii sai, in ciuda numeroaselor tentative de clonare a proiectelor sale editoriale (suplimente sau chiar concursuri). Evenimentul Zilei se afla acum la peste 200.000 de cititori in urma, iar Adevarul are mai putin de jumatate din numarul nostru de cititori.

2006. Datele de tiraj pentru sfarsitul anului trecut nu sunt inca oficiale, dar vor deveni in curand, o data cu emiterea Declaratiilor de difuzare, cel mai tarziu la 28 februarie. Ultimele trei luni din 2006 au adus rezultate foarte bune pentru Jurnalul National, care a avut tiraje in crestere constanta din octombrie pana in decembrie inclusiv. Daca in octombrie tirajul mediu se ridica la 102.906 exemplare, acesta a crescut la 112.367 in noiembrie, ajungand la 119.280 in ultima luna a anului trecut.

FORTA DE GRUP. Clasamentul comunicat de noul val de cifre SNA Focus este dominat de doua dintre titlurile Trustului INTACT: primele doua pozitii sunt ocupate de Jurnalul National si Gazeta Sporturilor. Urmaritorul Gazetei Sporturilor a ramas intr-un offside clar: Gazeta s-a distantat la 217.000 de cititori fata de ProSport. De altfel, evolutia curenta a cifrelor de audienta pare a anunta o crestere considerabila a segmentului cotidianelor de sport.

Aceleasi rezultate comunicate de SNA Focus arata ca singura publicatie economica aflata in crestere de audienta face parte tot din Trustul INTACT: Saptamana Financiara a ajuns la 230.000 de cititori pe editie, cu 21.000 mai mult decat in valul precedent, asta in timp ce concurentii sai sunt in scadere.

UN SUPLIMENT IN FIECARE ZI
Stabilita de Jurnalul National ca o traditie, copiata trunchiat de urmaritori, publicarea cate unui supliment in fiecare zi, oferit ca bonus, a inceput sa-si arate rezultatele. Suplimentele Jurnalulul ating cifre de audienta remarcabile, in ciuda faptului ca nu sunt cuprinse de foarte mult timp in studiul SNA. Jurnalul tv are pentru perioada auditata 660.000 de cititori, Jurnalul de sanatate - 483.000, cel de bucatarie - 492.000, iar Jurnalul casei mele, cel mai tanar dintre suplimente, are 345.000 de cititori pe editie. Cu o traditie de trei ani, Editia de Colectie a Jurnalului National inregistreaza 425.000 de cititori pe editie.

Studiul National de Audienta FOCUS a masurat perioada 17 octombrie 2005-15 octombrie 2006 si a fost realizat pe un esantion de 21.765 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei intre 14 si 64 ani care traieste in mediul urban.

×
Subiecte în articol: observator jurnalul national cititori