x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţie ● Declaraţii avere – Magistraţi

Justiţie ● Declaraţii avere – Magistraţi

26 Aug 2008   •   00:00

CSM publică numele magistraţilor care nu şi-ar fi depus declaraţiile de avere
CSM a publicat numele judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi a altor funcţionari din justiţie care fie nu şi-au depus declaraţiile de avere şi de interes, fie le-au publicat tardiv, însă unele dintre persoanele de pe liste afirmă că au trimis la timp declaraţiile.



CSM publică numele magistraţilor care nu şi-ar fi depus declaraţiile de avere
CSM a publicat numele judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi a altor funcţionari din justiţie care fie nu şi-au depus declaraţiile de avere şi de interes, fie le-au publicat tardiv, însă unele dintre persoanele de pe liste afirmă că au trimis la timp declaraţiile. Pe cele trei liste publicate - despre membri şi personalul de la CSM, instanţe şi parchete - apar nume precum cel al judecătoarei Camelia Toader, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, detaşată la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, al judecătoarei Dana Titian, de la Curtea de Apel Alba Iulia, detaşată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Mihaela-Ioana Barna-Prisăcaru, preşedintele secţiei a VI-a Comercială la Curtea de Apel Bucureşti.
    
AMENDĂ. Atât pentru cei care nu şi-au depus declaraţiile de avere sau de interese, cât şi pentru cei care au făcut-o tardiv se impun amenzi din partea Agenţiei Naţionale pentru Integritate. În privinţa listelor prezentate de CSM, în anumite situaţii, magistraţii susţin că s-a făcut o greşeală sau o eroare de comunicare, afirmând că şi-au trimis declaraţiile din timp. De exemplu, pe lista declaraţiilor de avere şi interese nedepuse sau neactualizate conform dispoziţiilor legale până la data controlului apar numele a 39 de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti şi 73 de judecători de la Tribunalul Bucureşti. Judecătorul Pavel Filip - vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti - figurează pe lista CSM, însă pe site-ul Consiliului apare publicată declaraţia de avere datând din 10 iunie. Vasile Bîcu - de la Tribunalul Bucureşti, Maria Zamfir - preşedintele Secţiei a VII-a a Tribunalului Bucureşti, Ane-Mary Antoanela Costache - preşedintele Secţiei a II-a Penale a Tribunalului Bucureşti, Daniela-Mihaela Diko - preşedintele Secţiei a VIII-a a Tribunalului Bucureşti, precum şi Gabriel Gunescu, judecător al Tribunalului Bucureşti detaşat la Ministerul de Justiţie sunt alte nume care apar pe aceste liste.

REACŢIE. De asemenea, figurează pe liste şi Laura-Mihaela Radu, vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, însă judecătoarea a declarat că şi-a completat şi trimis declaraţia de avere încă din data de 1 iunie. Un exemplu similar este cel al procurorului Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, care figurează că nu şi-a pus declaraţia de interese, însă Ministerul Public a transmis toate aceste documente către CSM. Pe lista CSM a magistraţilor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile legate de declaraţiile de avere figurează şi Emilia Mădulărescu - vicepreşedintele Judecătoriei sectorului 1 din Capitală, Ioana-Roxana Petcu - preşedintele Judecătoriei Buftea, Liviu Vasiliu - preşedintele Judecătoriei Cornetu, Vasile Moraru şi Gabriela Tănase - preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele Tribunalului Călăraşi, Sorina Siserman - preşedintele Tribunalului Cluj, dar şi Elisabeta Mihaela Cotora şi Constantin Iriza - vicepreşedinţii Curţii de Apel Craiova. Şi judecătoarea suspendată din funcţie, Andreea Ciucă de la Tribunalul Mureş, apare pe lista celor care nu şi-au depus declaraţiile.
    
CU DUZINA. În bilanţul CSM privind nedepunerea declaraţiilor de avere şi interese figurează judecătorii Rodica Cosma, Eugenia Lohan, Georgeta Teodorescu, Florin Costiniu - de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gherghina Cristina Nicoară - vicepreşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Lucian Popescu vicepreşedintele - cu delegaţie a Curţii de Apel Bucureşti, Marina Laura Andrei - vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti. Pe lista procurorilor care nu şi-au depus declaraţia de avere şi de interese figurează şi procurorul Marius Iacob, procurorul şef de secţie de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Gheorghe Cornescu, procuror şef serviciu în cadrul PICCJ, Lucian Doxan procuror la PICCJ, procurorul Constantin Gherţa de la PICCJ, procurorul Marin Liţă de la PICCJ, procurorul Emilia Elena Molcuş de la PICCJ, procurorul Irinel Păun de la PICCJ, procurorul Gheorghe Stan de la PICCJ, Mihai Sorin Stănescu procuror detaşat la Ministerul Justiţiei, procurorul Florian Alexandru Lele de la Tribunalul Bihor, procurorul Mihai Banciu de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.
    
LA CONTROL! În total, potrivit datelor furnizate de CSM, sunt aproape 1.500 de judecători şi procurori care nu şi-ar fi făcut publice averile şi interesele, săptămâna trecută încheindu-se centralizarea datelor, susţin surse oficiale. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat ANI şi Inspecţia judiciară cu privire la judecătorii, procurori, magistraţii asistenţi şi asistenţi judiciari care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi de intere până la termenul prevăzut de lege. Consiliul Superior al Magistraturii precizează, luni, într-un comunicat, că este esenţială transparenţa privind averea persoanelor care ocupă anumite funcţii prevăzute de lege, precum şi evitarea conflictelor de interese elemente "pentru prevenirea şi combaterea corupţiei şi refacerii încrederii publice în instituţiile statului". Agenţia Naţională de Integritate este obligată de lege să facă investigaţii confidenţiale cu privire la persoanele care nu-şi îndeplinesc obligaţiile, iar listarea numelor magistraţilor şi a celorlaţi angajaţi din justiţie pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii pare exagerată. (Mediafax)

×