x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţie ştirbită

Justiţie ştirbită

de Violeta Fotache    |    12 Mar 2008   •   00:00
Justiţie ştirbită

ÎNGRIJORARE ● Percepţii alarmante în sistemul judiciar
Studiul anual efectuat de Tranparency International (TI), la comanda CSM, privind percepţia magistraţilor asupra independenţei sistemului judiciar, arată că 55% dintre judecători şi 70% dintre procurori percep că se exercită presiuni politice asupra lor în soluţionarea cauzelor. Groaznic.



ÎNGRIJORARE ● Percepţii alarmante în sistemul judiciar
Studiul anual efectuat de Tranparency International (TI), la comanda CSM, privind percepţia magistraţilor asupra independenţei sistemului judiciar, arată că 55% dintre judecători şi 70% dintre procurori percep că se exercită presiuni politice asupra lor în soluţionarea cauzelor. Groaznic.


Cercetarea TI a fost făcută în perioada septembrie-octombrie 2007 pe un număr de 5.860 de magistraţi, dintre care 4.104 sunt judecători şi magistraţi asistenţi, iar restul, 1.756, procurori. Toţi au răspuns sub protecţia anonimatului absolut.


PRESIUNI PENTRU SOLUŢII.
Multe dintre răspunsurile lor sunt mai mult decât îngrijorătoare. Astfel, la întrebarea dacă se exercită presiuni politice asupra judecătorilor sau procurorilor în soluţionarea dosarelor, 55% dintre judecători au răspuns că acest lucru se întâmplă: foarte des ş 2,4%, des – 7,7% şi uneori – 44,9%. Alţi 0,5% dintre judecători consideră că aceste presiuni au loc "întotdeauna‘‘ şi 23,9% – "foarte rar‘‘. Numai 15,4% dintre judecători cred că acest tip de presiuni nu s-au exercitat "niciodată‘‘.

Numărul procurorilor este chiar şi mai mare. Astfel, 70% dintre procurori consideră că aceste presiuni au loc: foarte des – 6,8%, des – 13,1% şi uneori – 50,1%. Alţi 1,5% dintre procurori percep că aceste presiuni se exercită "întotdeauna‘‘, 16,7 – "foarte rar‘‘, în timp ce doar 8% cred că "niciodată‘‘.


EXPERIENŢA PERSONALĂ.
Procentele scad atunci când magistraţii se raportează la propria experienţă. Astfel, la întrebarea "Asupra dvs. s-au exercitat astfel de presiuni în ultimul an?‘‘, 81,1% dintre judecători au răspuns că niciodată, însă 12,8 au răspuns afirmativ (12% – uneori, 0,6% – des şi 0,2%  – foarte des), în timp ce 6,1% au refuzat să răspundă ori au spus că nu ştiu. La procurori, 66,1% au răspuns "niciodată‘‘, în timp ce 27,1 au răspuns afirmativ (uneori – 24,4%, des – 2,3% şi foarte des – 0,4%). "Este foarte grav. Aici procentele trebuiau să fie zero!‘‘, a spus ieri Victor Alistar, preşedintele TI, în conferinţa de presă organizată la CSM pentru prezentarea studiului.


ACUTIZARE LA LOCALE. TI arată că  "fenomenul apare mult acutizat la nivel local din cauza presiunilor provenind din partea avocaţilor, care au legături de rudenie sau prietenie cu lideri locali de partid sau de trusturi de presă, sau chiar direct din partea celor din urmă. Nu în ultimul rând trebuie arătat că această percepţie este accentuată şi de lipsa de reacţie a CSM‘‘. Peste 20% dintre procurori şi aproape 13% dintre judecători au declarat că au cunoştinţă de cazuri în care au existat presiuni politice pentru numirea unor anumiţi magistraţi în funcţii de conducere în sistemul judiciar.


SURSELE DE INGERINŢĂ ÎN JUSTIŢIE. Poziţia Preşedinţiei în raport de sistemul judiciar a fost percepută ca dominantă de peste 50 la sută dintre magistraţi. În proporţie de 14,8% magistraţii au răspuns că Preşedinţia exercită presiunile cele mai puternice asupra sistemului judiciar, prin intermediul mass-media, în special ca urmare a atacurilor constante formulate pe această cale la adresa magistraţilor. Membrii Guvernului se regăsesc pe locul patru în topul factorilor care exercită presiuni, iar Legislativul pe locul cinci. Presa continuă să ocupe locul întâi, fiind percepută ca instituţia cu cea mai mare influenţă negativă asupra sistemului justiţiei 40,9%, însă procentele sunt în scădere cu aproape 10% mai puţin decât anul trecut. Serviciile de informaţii influenţează şi ele negativ, spun 42,1% dintre magistraţi.


×
Subiecte în articol: observator raspuns judecători presiuni