x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Keiko Matsui la Bucureşti

Keiko Matsui la Bucureşti

de Mihai Stirbu    |    17 Feb 2008   •   00:00
Keiko Matsui la Bucureşti

O artistă naturală, sinceră şi caldă. Nu aţi spune că albumele ei, 20 la număr, s-au vândut în peste un milion de exemplare la nivel mondial. Keiko Matsui vine la Bucureşti la 21 februarie.

O artistă naturală, sinceră şi caldă. Nu aţi spune că albumele ei, 20 la număr, s-au vândut în peste un milion de exemplare la nivel mondial. Keiko Matsui vine la Bucureşti la 21 februarie.

 

Când avea 5 ani, mama ei a dus-o să ia lecţii de pian. Acum, pianul este partenerul ei de viaţă. Cântăreaţa de jazz Keiko Matsui zâmbeşte celor care o fotografiază şi răspunde la orice întrebare cu plăcere, deşi a zburat ore bune până în România, iar a doua zi o ia din loc. Ea îşi va lansa noul album, “Moyo”, şi în România, printr-un concert programat la 21 februarie în Kristal Glam Club din Bucureşti.

Matsui este una dintre cele mai recunoscute artiste contemporane, cu peste 1,2 milioane de albume vândute pe plan mondial şi apariţii în aproape toate sălile importante de concerte din lume. 

 

ÎNCEPUT. “Am realizat până acum 20 de albume, dar «Moyo» este singurul pe care l-am produs singură. Pentru realizarea lui am petrecut trei săptămâni în Africa de Sud, unde am co­labo­rat cu artişti de acolo, dar şi cu prieteni mai vechi”, a spus Keiko. Concertul de promovare a acestui album va include ţări din Europa de Est, dar şi Turcia, SUA sau Africa de Sud. Albumul, ce conţine 12 piese, a fost înregistrat în locuri din Africa de Sud, Japonia şi Statele Unite, iar la realizarea sa au contribuit artişti precum Hugh Masekala, Richard Bona, Gerald Albright sau Paul Taylor. Se spune că prin muzica înregistrată artista şi-a deschis total sufletul şi inima, “moy” însemnând în limba swahili “inimă şi suflet”. 

 

IUBIRE. “Câteodată mă inspir din natură, alteori din experienţele de zi cu zi, dar când compun, mă aşez la pian şi aştept să aud ceva, acel ceva să vină la mine de undeva de sus. Pentru noul album am mers în Africa de Sud, am stat trei săptămâni, dar mi s-au părut 20, deoarece am simţit că trăiesc acolo, m-am simţit acasă. Natura, peisajele, oamenii, cultura sunt reflectate în noul album. Călătoresc în multe ţări cu muzica mea fără cuvinte, pentru că este instrumentală, şi simt cu adevărat că traversez graniţe istorice, religioase, culturale. Cu muzica mea poţi călători. Se creează o legătură. Cea mai puternică legătură s-a simţit în Africa de Sud. Publicul nu a aşteptat finalul meu, deja dansa şi cânta. Prima oară m-am întrebat de ce oamenii cântă când eu interpretez? Apoi, am înţeles, se bucurau de muzica mea, mimau după melodiile mele.” Pe unele albume mai vechi există şi piese vocale. L-a invitat pe Philip Baylei să interpreteze o melodie. A scris muzică şi pentru alţi cântăreţi şi muzică pentru film. 

 

FAMILIE. Pentru cântăreaţa de jazz, cea mai importantă persoană este mama ei. Regretă că nu petrece mai mult timp cu ea, dat fiind că locuiesc pe continente diferite, iar programul încărcat nu-i permite să facă multe pauze. Despre tatăl ei crede că este bucuros să o vadă de acolo unde se află el şi simte că o veghează.

Keiko se află la prima sa vizită în România, despre care a spus că a auzit foarte multe lucruri bune. “Am auzit vorbindu-se foarte mult despre mâncarea tradiţională românească, despre care se spune că este delicioasă, am auzit de cultură, de tradiţii şi mai ales de marii compozitori români, despre care doresc să aflu cât mai multe lucruri când voi reveni pentru concert”, a încheiat Keiko.

 

O nouă provocare Kristal

Concertul lui Keiko Matsui este iniţiat de Kristal Glam Club şi acesta se anunţă a fi doar începutul. Vor urma şi alte concerte ale unor artişti de jazz recunoscuţi la scară largă. Noul proiect de cultură muzicală demarează la 21 februarie şi este programat să se încheie la 7 mai. Patru concerte cu artişti deosebiţi vor transforma din clubul recunoscut pentru numele grele pe care le-a adus din sfera muzicii house şi trance într-unul în care acordurile de jazz vor răsuna, încercând astfel să contribuie la popularizarea acestui fenomen apreciat îndelung în afară. Printre invitaţi se numără Mindi Abair (20 martie), Gabriela Anders (17 aprilie), Alex Fox şi Maria De Barros (7 mai).

 

mihai.stirbu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator keiko keiko matsui