x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kelemen Hunor: Radu Vasile rămâne în istorie ca premierul ce a pregătit începerea negocierilor de aderare la UE

Kelemen Hunor: Radu Vasile rămâne în istorie ca premierul ce a pregătit începerea negocierilor de aderare la UE

03 Iul 2013   •   16:16
Kelemen Hunor: Radu Vasile rămâne în istorie ca premierul ce a pregătit începerea negocierilor de aderare la UE
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Radu Vasile va rămâne în istorie drept premierul care a pregătit începerea negocierilor de aderare la UE şi care a aplicat reforme economice extrem de dure, cu o miză foarte mare în acel moment politic.

"Cu profundă tristeţe am primit vestea dispariţiei fostului premier Radu Vasile. Mandatul său în fruntea Guvernului s-a desfăşurat într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic şi economic pentru România. Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. A fost un lider curajos. El a aplicat reforme economice extrem de dure, cu o miză foarte mare în acel moment politic, iar pentru aceste acţiuni pe care şi le-a asumat cu o mare responsabilitate, ca orice lider responsabil în astfel de situaţii dificile, a trebuit să plătească şi preţul politic. A fost un lider optimist şi determinat. Radu Vasile a reuşit să menţină o coaliţie de guvernare compusă din partide cu ideologii şi interese diferite, până în momentul în care formaţiunile care au avut interese legate de voturi nu i-au mai acordat sprijinul", a declarat Kelemen, potrivit Mediafax.

Potrivit liderului UDMR, fostul premier Radu Vasile a fost "un om deschis dialogului", cu care "UDMR a avut relaţii bune, apropiate, de stimă şi respect reciproc".

"Această deschidere spre dialog şi consultare a caracterizat poziţia sa ca om politic. UDMR a pierdut astăzi un fost partener de nădejde în procesul îndelungat şi anevoios de democratizare, modernizare şi europenizare a României. În aceste momente grele îmi exprim regretul profund pentru dispariţia sa. În numele meu şi al UDMR transmit sincere condoleanţe familiei şi prietenilor celui care a fost Radu Vasile", a mai spus Kelemen.

Radu Vasile, în vârstă de 71 de ani, a murit în noaptea de marţi spre miercuri. Fostul premier ţărănist Radu Vasile suferea de cancer la colon, iar în urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atat în ţară, cât şi în Isreal.

×