x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis, în ședința solemnă a Parlamentului: Democrația, libertatea și drepturile omului sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem

Klaus Iohannis, în ședința solemnă a Parlamentului: Democrația, libertatea și drepturile omului sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem

02 Dec 2019   •   14:14
Klaus Iohannis, în ședința solemnă a Parlamentului: Democrația, libertatea și drepturile omului sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem
Sursa foto: Lucian Alecu

UPDATE  Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a deschis calea reformelor, modernizării şi dezvoltării, care a fost însă curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial şi de instalarea dictaturilor, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului, la şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale.

„La 30 de ani de la căderea comunismului şi recucerirea libertăţii noastre, celebrăm Ziua Naţională cu gândul la generaţiile care au făcut posibilă România democratică şi europeană de astăzi. Marea Unire de la 1918 a reprezentat expresia efortului colectiv al unei naţiuni de a transforma în realitate visul întregirii. Eroismul soldaţilor români, viziunea familiei regale, iscusinţa oamenilor politici, implicarea decisivă a elitelor vremii, hotărârea minorităţilor naţionale, dar, mai ales, contribuţia românilor simpli au condus la îndeplinirea obiectivului unirii. Marea Unire a deschis calea reformelor, modernizării şi dezvoltării, care a fost însă curmată brusc de cel de-al Doilea Război Mondial şi de instalarea dictaturilor. Artizanii Unirii au sfârşit în închisorile comuniste, tocmai pentru că au refuzat să-şi renege credinţa în România liberă, independentă şi suverană. Aducem, aşadar, astăzi un cuvenit şi pios omagiu tuturor înaintaşilor care s-au jertfit pentru propăşirea naţiunii române, sporind cu fiecare generaţie prin trudă şi sânge această lucrare de glorie, astfel încât noi şi copiii noştri să putem privi înainte cu deplină încredere în viitor". Democrația, libertatea și drepturile omului sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem, a subliniat şeful statului. Şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Zilei Naţionale a început, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.



Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, iar în deschidere a fost intonat Imnul Naţional.

Vor susţine alocuţiuni preşedintele Klaus Iohannis, şefii celor două Camere ale Parlamentului, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, premierul Ludovic Orban, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.

Printre invitaţii la eveniment se numără: foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Academiei Române, Curţii de Conturi, Consiliului legislativ.

La eveniment participă şi membri ai Guvernului.

www.antena3.ro

×
Subiecte în articol: klaus iohannis