x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis: Legea privind votul prin corespondenţă este promulgabilă

Klaus Iohannis: Legea privind votul prin corespondenţă este promulgabilă

18 Noi 2015   •   19:04
Klaus Iohannis: Legea privind votul prin corespondenţă este promulgabilă

Legea privind votul prin corespondenţă este promulgabilă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că joi după-amiază, când se va întoarce de la Bratislava, o va promulga dacă se îndeplinesc procedurile.

"Astăzi Curtea Constituţională a analizat contestaţiile şi le-a găsit neîntemeiate. Legea este promulgabilă. Se va întoarce la mine şi, dacă procedura birocratică se poate face repede, pot să vă spun că mâine după-amiază, când mă întorc la Bucureşti, voi promulga această lege", a spus miercuri şeful statului, care a participat la o întâlnire cu tinerii care lucrează la Bratislava.

El a arătat că această lege deschide o nouă posibilitate de vot pentru românii din diaspora. "Mi se pare un progres notabil. Un lucru pe care mi l-am dorit", a precizat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că, dacă este fezabilă, legea va fi modificată astfel încât să se poată vota prin corespondenţă şi la celelalte alegeri naţionale, cu excepţia celor locale.

"Legea este un prim pas pentru votul prin corespondenţă. Legea prevede că (n.r. votul prin corespondenţă) se foloseşte acum la alegerile parlamentare, dar cu siguranţă, dacă rezultatul este bun şi dacă se vede că procedura este fezabilă, se va schimba legea în aşa fel încât să se poată vota la toate alegerile naţionale, nu locale, acolo nu ar avea mult rost", a explicat preşedintele.

Şeful statului a susţinut că este democratic ca legile să fie contestate la CCR.

Curtea Constituţională a României a decis miercuri, în unanimitate, că este constituţională legea privind votul prin corespondenţă.

CCR a respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate faţă de Legea privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, dar şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

×