x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi a cerut deputaţilor să urgenteze decizia în cazul Năstase

Kovesi a cerut deputaţilor să urgenteze decizia în cazul Năstase

04 Feb 2009   •   00:00

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a cerut, astăzi, Camerei Deputaţilor să se pronunţe cât mai repede în plen asupra cererii de aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, refuzând să comenteze decizia Comisei Juridice.



"Din punctul meu de vedere, pentru mersul anchetei este important să se pronunţe plenul Camerei Deputaţilor. În rest, ori de câte ori mi se va retransmite dosarul, mi se vor cere opinii, de fiecare dată voi retrimite dosarele înapoi pentru că, din punct de vedere al legii, este important avizul pe care îl dă plenul Camerei Deputaţilor. Pentru a soluţiona acest dosar este important să primim avizul pozitiv sau negativ pe care îl aşteptăm de mult timp. Nu comentez soluţia pe care a propus-o Comisia Juridică, ci am doar o rugăminte către Parlamentul României - să se pronunţe cât mai repede în plen", a declarat Codruţa Kovesi, citată de Mediafax. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cu 9 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă", propunerea PDL de a înainta un raport către Biroul Permanent, în cazul dosarelor lui Adrian Năstase, în care să solicite plenului Camerei Deputaţilor să ceară începerea urmăririi penale a deputatului PSD. Preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda, a propus, în numele deputaţilor PDL, înaintarea unui raport către Biroul Permanent al Camerei, în cazul scrisorii trimise de Procurorul General, Codruţa Kovesi, în două dosare de la DNA ale deputatului Adrian Năstase, "Zambaccian 2" şi "Mătuşa Tamara". Buda a supus votului propunerea ca raportul Comisiei juridice să solicite plenului Camerei Deputaţilor să ceară începerea urmăririi penale a deputatului PSD.
Propunerea PDL a fost susţinută doar de parlamentarii democrat-liberali, înregistrându-se 9 voturi "pentru", împotrivă fiind 10 voturi, ale deputaţilor PSD. La votul din Comisia juridică au fost absenţi deputaţii PNL şi UDMR, care nu au dorit să îşi exprime opţiunea în privinţa acestui subiect. După şedinţă, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că va întocmi un raport cu propunerea către plen privind neînceperea urmăririi penale a deputatului PSD Adrian Năstase, având în vedere că solicitarea PDL de recomandare a începerii urmăririi penale a fost respinsă, a declarat preşedintele comisiei, Daniel Buda. Această decizie a stârnit, în şedinţa de miercuri, nemulţumirea deputaţilor PSD din comisie, care au cerut ca raportul comisiei să conţină recomandarea ca Biroul Permanent să solicite din nou Parchetului General documente noi în cazul lui Adrian Năstaste. Buda a refuzat să supună la vot propunerea PSD, pe motiv că acest demers a mai fost făcut de două ori, în legislatura trecută, de către comisia juridică. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că PSD va contesta la Biroul Permanent modul în care a fost condusă şedinţa comisiei şi a spus că este un "abuz" din partea preşedintelui comisiei. (V.A.)

×