x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi a cerut SUA informaţii privind scandalul “mita Daimler”

Kovesi a cerut SUA informaţii privind scandalul “mita Daimler”

de Aniela Nine    |    08 Feb 2011   •   15:09

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a informat ieri Senatul că a solicitat procurorului general al SUA date referitoare la ancheta asupra Daimler şi posibila implicare a unor oficiali români în fapte de corupţie. “În legătură cu demersurile Parchetului de pe lângă ÎCCJ referitoare la informaţiile privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de oficiali români în cadrul raporturilor cu concernul Daimler AG în România, având în vedere că informaţiile publice privind subiectul menţionat nu sunt determinate, au fost efectuate demersuri pentru deţinerea mai multor elemente privind faptele de corupţie pentru a fi examinate în scopul verificării condiţiilor pentru sesizarea din oficiu conform Codului de Procedură Penală. În acest sens, demersurile efectuate de la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ către Biroul procurorului general al SUA sunt în curs”, se arată într-o informare pe care procurorul general Laura Kovesi a adresat-o conducerii Senatului.

Răspunsul procurorului general vine în contextul în care, la sfârşitul anului trecut, Senatul a luat în discuţie posibilitatea înfiinţării unei comisii de anchetă referitoare la legalitatea tranzacţiilor încheiate între autorităţile publice din România şi concernul Daimler AG. Solicitarea a venit din partea vicepreşedintelui Dan Voiculescu, după ce acesta a avut o corespondenţă cu Gary G. Grindler, procuror general adjunct al SUA, cel care a condus ancheta în cazul Daimler în urma căreia s-a decis sancţionarea Concernului  Daimler AG pentru practici comerciale ilegale, în special, pentru oferirea de mită unor oficiali guvernamentali din mai multe state europene, inclusiv România.

Singurul contract care a implicat autorităţile române şi grupul Daimler a fost cel prin care RATB a cumpărat 1.000 de autobuze Citaro în două tranşe de câte 500 de bucăţi. Valoarea contractului a fost de peste 200 de milioane de euro şi datează din 2005, din perioada când primar al Capitalei era Adriean Videanu. El a fost cel care a semnat decizia prin care firma EvoBus (dealer Mercedes) a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, în defavoarea companiei franceze Iris Bus (dealer Iveco).

×