x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi, despre proiectul de modificare a Legii CCR: Cel mult ar putea să ajute persoanele deja condamnate

Kovesi, despre proiectul de modificare a Legii CCR: Cel mult ar putea să ajute persoanele deja condamnate

15 Mar 2016   •   23:15
 Kovesi, despre proiectul de modificare a Legii CCR: Cel mult ar putea să ajute persoanele deja condamnate

Propunerea legislativă de modificare a Legii Curţii Constituţionale a României, prin care hotărârile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor CCR devin nule de drept, ar putea cel mult să ajute persoanele condamnate, nu sistemul judiciar, a afirmat marţi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.


"Eu cred că o astfel de modificare, dacă ar fi adoptată, nu ar veni să ajute instituţiile judiciare şi în niciun caz pe magistraţi. (...) Cel mult ar putea să ajute persoanele care au fost deja condamnate care, odată adoptat acest proiect de lege, ar putea invoca acest text de lege pentru a anula toate hotărârile judecătoreşti rămase definitive, ceea ce (...), evident, nu este un lucru pozitiv", a declarat Kovesi la TVR 1.

În opinia sa, o astfel de modificare legislativă nu i-ar ajuta pe judecători, care trebuie să analizeze fiecare dosar în parte pe baza legislaţiei în vigoare.

"Nu cred că o modificare legislativă ar putea să ajute judecătorii în acest moment, pentru că avem o motivare a Curţii Constituţionale, ea e obligatorie, trebuie respectată. Judecătorii vor analiza fiecare caz în parte, acolo unde se vor invoca aceste excepţii. Dosarele noastre nu se bazează numai pe interceptări, deciziile Curţii Constituţionale se aplică pentru viitor. Deci cred că fiecare judecător va putea analiza din perspectiva legislaţiei care este în vigoare şi a precedentelor judiciare, (...) fără să fie necesară o intervenţie a legiuitorului. În ceea ce priveşte acest proiect care este în dezbatere la Senat, repet, nu cred că este binevenit pentru sistemul judiciar", a mai spus şefa DNA.

Hotărârile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept, se arată într-o propunere legislativă de modificare a legii de organizare a CCR care s-a aflat marţi pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Senatului.

Proiectul iniţiat de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Seres Denes a fost adoptat pe 28 octombrie 2015 de Camera Deputaţilor.

Potrivit formei adoptate de Cameră, Ministerul Justiţiei elaborează, în termen de 10 zile de la primirea comunicării din partea Curţii Constituţionale, proiectul de modificare a actului normativ constatat neconstituţional şi îl înaintează Guvernului. Proiectul va fi inclus pe ordinea de zi a primei şedinţe de Guvern.

"Dacă actul normativ este o lege, modificarea propusă de Guvern va fi dezbătută de Parlament în procedură de urgenţă. Deciziilor instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii constituţionale sunt nule de drept", se mai precizează în proiect.

Dezbaterea propunerii legislative a fost amânată, Comisia juridică a Senatului neavând cvorum de lucru.

Sursa: Agerpres

×