x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi dezvaluie cum l-a ales pe Morar: "Nu am avut discuţii nici cu doamna ministru, nici cu membrii CSM, nici cu domnul preşedinte"

Kovesi dezvaluie cum l-a ales pe Morar: "Nu am avut discuţii nici cu doamna ministru, nici cu membrii CSM, nici cu domnul preşedinte"

01 Oct 2012   •   20:01
Kovesi dezvaluie cum l-a ales pe Morar: "Nu am avut discuţii nici cu doamna ministru, nici cu membrii CSM, nici cu domnul preşedinte"

Într-un interviu acordat site-ului lumeajustitiei.ro, la finalul mandatului de procuror general al României Laura Codruţa Kovesi a oferit explicaţii despre modul în care l-a ales pe Daniel Morar să asigure  interimatul la conducerea Parchetului Genera, fără să consultări nici cu ministul Justiţiei, nici cu CSM-ul sau cu Preşedinţia.De asemenea, Kovesi a mai declarat că nu exclude posibilitatea depunerii candidaturii sale pentru ocuparea şefiei DNA:

[...]
Cum v-a venit ideea sa-l alegeti succesor pe Daniel Morar?
Laura Codruţa Kovesi: Am avut in vedere vechimea pe care o are in functiile de conducere de la nivel central. Are cea mai mare vechime dintre toti cei care au functie de conducere, are experienta foarte mare in ceea ce inseamna implementarea obiectivelor pentru realizarea conditionalitatilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare, are o buna colaborare cu institutiile europene care se ocupa in acest sens. Acestea sunt motivele pentru care am decis in acest sens si pentru ca in paralel ceilalti colegi care erau delegati pe functie si-au exprimat dorinta de a reveni pe posturile pe care sunt numiti.

[...]
Ati fost un procuror general ales legal? Dar procurorul sef Daniel Morar si Codrut Olaru de la DIICOT? Intrebam si noi, asa, pentru ca procedura de numire la nivelul sefilor parchetelor si a procurorului General nu s-a schimbat. Legea e aceeasi, numai ca acum se incearca un experiment cam pe langa lege, cu acea procedura institutita la nivelul Ministerului Justitiei.
Laura Codruţa Kovesi
: Nu comentez situatia altor colegi, pot doar sa spun ca legea prevede ca ministrul Justitiei propune Procurorul General, CSM-ul da un aviz care este consultativ si presedintele Romaniei numeste in functie de conducere. Din aceasta perspectiva, sigur ca numirea mea a fost legala. In ceea ce priveste procedura declansata acum nu as vrea sa o comentez. Comentariile care au trebuit sa fie facute cu privire la aceasta procedura s-au facut in cadrul intalnirii care a avut loc intre procurori si doamna ministru Pivniceru, s-au facut diverse observatii, si la CSM, unele au fost preluate, unele nu, dar nu as vrea sa comentez o procedura care este in curs.

Dar ce pozitie ati avut atunci?
Laura Codruţa Kovesi:
S-au discutat cateva aspecte legate de aceasta procedura, au fost foarte multe observatii si din partea colegilor... Nu as vrea sa comentez eu in niciun fel procedura declansata mai ales ca este inca perioada in care se pot depune candidaturi si nu vreau sa fie interpretat mesajul meu in niciun fel. Eventuale comentarii o sa fac dupa ce se termina procedura.

V-ati depus candidatura?
Laura Codruţa Kovesi
: Nu mi-am depus candidatura pana in acest moment, pana astazi.

O s-o depuneti?
Laura Codruţa Kovesi:
O sa ma gandesc. Nu exclud sa candidez la DNA, ma gandesc, mai sunt doua zile. O sa ma gandesc in zilele astea, o decizie finala o sa o anunt public.

[...]
Sincer, chiar n-ati identificat niciun abuz, niciun exces de zel in anchetele hei-rupiste ale procurorilor care au sarit cu Biblia in curtile oamenilor? Doar au fost atatea declaratii televizate, atatea imagini...
Laura Codruţa Kovesi:
Eu nu am luat la cunostinta de vreun abuz facut de procurori, dar, daca au fost astfel de situatii, cei care considera ca li s-au incalcat drepturile pot sa depuna o sesizare la Inspectia Judiciara sau sa depuna plangere penala.


Cand v-ati vazut prima data cu Presedintele? Dar ultima data? Ce v-a spus?
Laura Codruţa Kovesi:
Prima data a fost in 2006 cand am fost propusa in functie. Ultima intalnire a fost la una din activitatile publice, cand a fost dosarul cu Nastase, cu politistul. Si nu mai stiu, era simpozionul CCR in care s-au sarbatorit 20 de ani. Parca asa.

Pe firul scurt nu ati vorbit?
Laura Codruţa Kovesi
: Nu, nu am vorbit. Nu am vorbit din primavara.

L-ati anuntat acum, pe canale oficiale, ca il veti lasa pe Daniel Morar la carma?
Laura Codruţa Kovesi:
Nu am avut discutii in acest sens, nici cu doamna ministru, nici cu membrii CSM, nici cu domnul presedinte. Nu am anuntat pe nimeni.

Hotararea cand ati luat-o?
Laura Codruţa Kovesi:
La sfarsitul saptamanii trecute. Am avut o discutie cu Daniel Morar, am avut o discutie cu mai multi colegi.
citiţi interviul integral pe lumeajustitiei.ro

×