x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi respinge acuzaţiile de plagiat ale GIP şi cere CSM să-i apere reputaţia

Kovesi respinge acuzaţiile de plagiat ale GIP şi cere CSM să-i apere reputaţia

18 Mai 2012   •   13:05
Kovesi respinge acuzaţiile de plagiat ale GIP şi cere CSM să-i apere reputaţia

Procurorul general respinge acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si cere CSM sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.

Urmare a aparitiei, pe blogul Grupului de Investigatii Politice (GIP), a unui material sub titlul "Lucrarea de doctorat a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat", seful Ministerului Publica demonteaza acuzatiile, pe care le pune pe seama momentului mediatic marcat de controversele similare.

"Procurorul general Laura Codruta Kovesi aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal» face trimitere la toti autorii si lucrarile citate, iar caracterul de noutate si valoarea stiintifica a lucrarii au fost constatate de catre comisia de doctorat din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postata pe site-ul institutiei organizatoare, iar sustinerea lucrarii a fost publica", se arata intr-un comunicat de presa.

Ca orice teza de doctorat, explica procurorul general Kovesi, lucrarea contine stadiul cercetarilor in domeniu pana in momentul inceperii cercetarii stiintifice propriu-zise si pe tot timpul cercetarii stiintifice, iar lucrarile studiate sunt citate ca bibliografie, fara o trimitere expresa. Stadiul cercetarii in domeniu nu se mentioneaza in totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai in cazul definitiilor ce apartin in exclusivitate unui anumit autor, noteaza sursa citata.

Teza cuprinde un numar de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul acuzator reprezinta aspecte de generalitate, nu de continut.

"Volumul de informatie pe care il cuprinde teza poate duce la aparitia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodata, unele fragmente presupus a fi citate fara indicarea sursei se regasesc in numeroasele articole privind combaterea criminalitatii organizate la care am fost autor sau coautor si care au fost publicate anterior anului 2005, indicate in CV-ul publicat de sase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la randul lor, in lucrarile la care face referire articolul", mai arata comunicatul.

Teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifiice a unui alt autor, iar lucrarile indicate in cuprinsul articolului sunt mentionate ca sursa bibliografica

"De exemplu, in cuprinsul articolului se face trimitere in mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghita Mateut si colaboratorii cu titlul «Traficul de fiinte umane. Infractori, victima, infractiune» - despre care se sustine ca nu ar fi fost mentionata, desi este citata in cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 si 290 - a se vedea. Pe de alta parte, in situatiile in care acelasi citat al unui autor se regaseste atat in teza de doctorat cat si in alta lucrare, a fost citat doar autorul initial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrarilor stiintifice", explica sursa citata.

Unele paragrafe indicate in articol, prezentate ca fiind insusite de la alti autori, reprezinta in fapt definitii ale infractiunilor care se regasesc in texte legale si in conventii internationale, ori evolutii ale infractionalitatii prezentate in rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intra in obiectul dreptului de autor.

"Articolul incearca sa exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemanatoare si ne delimitam de tentativele de a atrage Ministerul Public in controverse care nu au legatura cu activitatea judiciara. Avand in vedere continutul articolului, procurorul general Laura Codruta Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apararea reputatiei profesionale", conchide sursa citata.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut, vineri, ca lucrarea de doctorat a procurorului general Codruta Kovesi este un plagiat si a depus documente care sustin aceasta acuzatie la Ministerul Justitiei, la CSM si la Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare.

×