x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La 25 octombrie, Parlamentul va marca ziua de naştere a fostului suveran

La 25 octombrie, Parlamentul va marca ziua de naştere a fostului suveran

de Aniela Nine    |    Carmen Dragomir    |    20 Sep 2011   •   12:14
La 25 octombrie, Parlamentul va marca ziua de naştere a fostului suveran

Cu o larga majoritate, parlamentarii au decis ieri sa repare grosolania marca Traian Basescu din iunie "Abdicarea Regelui Mihai, act de tradare" si sa organizeze in 25 octombrie, cand Regele Mihai va implini 90 de ani, o sedinta solemna la care acesta sa fie invitatul de onoare. Decizia a fost luata in plenul reunit, dupa ce in Birourile Permanente de luni, avand majoritatea, PDL respinsese aceasta solicitare a PNL. Ulterior, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a motivat ca in Parlament pot rosti mesaje doar sefii de stat in functie.

Afirmatiile Robertei Anastase au fost trimise in derizoriu de un alt coleg de-al sau de partid, fostul mi­nistru al Culturii Teodor Paleologu, care ieri, in plenul reunit, le-a cerut colegilor de partid sa spele rusinea facuta de Traian Basescu si sa voteze pentru sedinta solemna. "Motivul ca Regele Mihai nu este sef de stat in functie nu tine, tocmai pentru ca presedintele Basescu a spus ce a spus in iunie e o chestiune de obraz pentru noi acum sa votam aceasta sedinta", li s-a adresat fostul ministru al Culturii Paleologu colegilor de partid. Declaratia lui Paleologu a fost primita cu aplauze indelungate si strigate de apreciere din partea opozitiei. Dupa apelul lui Paleologu, liderul de grup Mircea Toader a venit cu explicatii suplimentare, si a anuntat ca membrii PDL sunt de acord cu o sedinta de sarbatorire a Regelui, dar singura conditie este ca aceasta sa nu aiba loc in sala de plen unde au loc sedintele Parlamentului, ci oriunde altundeva in Parlament. Totusi, Toader a anuntat ca nu vor vota pentru organizarea acestei sedinte. "Nu suntem impotriva unei solemnitati pentru Regele Mihai, singurul lucru spus este ca nu suntem de acord sa fie in aceasta sala. In Parlament poate sa existe in oricare alta sala din Parlament, dar nu in aceasta sala de sedinta. E corect si e nevoie de o astfel de solemnitate, dar nu in plenul Parlamentului, ci in alta sala", a conditionat Toader. Cum nimeni nu a mai explicat sau insistat asupra locatiei unde va avea loc festivitatea, desi propunerea opozitiei era clara; "sedinta solemna", ceea ce presupune sala de plen reunit plus un mesaj din partea Regelui, propunerea a intrunit o larga majoritate a celor care au votat: 203 voturi pentru, 3 impotriva si 46 de abtineri.

"Casa Regala a primit cu bucurie vestea invitarii Majestatii Sale Regelui de a se adresa Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani. Revenind la tribuna Parlamentului dupa mai bine de 60 de ani, Regele se va adresa natiunii intr-un moment in care este nevoie de incredere, unitate, speranta si respect in societatea romaneasca. Casa Regala considera decizia Legislativului o dovada de democratie si de libertate, de clarvi­ziune si simt al istoriei", a declarat pentru Agerpres directorul de protocol al Casei Regale, Sandra Gatejanu. Principesa mostenitoare Margareta a Romaniei afirmase, luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca refuzul initial al Parlamentului reprezinta "o ocazie istorica cruciala ratata". Ea si-a exprimat sentimentul de tristete pentru faptul ca "pierdem timp sa mergem inainte".
"E ceva tragic pentru tara noastra!", a mai spus principesa.

Citeste si: PDL nu-l vrea pe rege in Parlament.

Paleologu cere PDL sa aprobe prezenta Regelui Mihai in Parlament

Regele Mihai, refuzat in Parlament

×