x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Bran, "vampirii" ascultă de habsburgi

La Bran, "vampirii" ascultă de habsburgi

de Costin Anghel    |    01 Iun 2009   •   00:00
La Bran, "vampirii" ascultă de habsburgi
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Editura Intact

Complexul muzeal Bran a fost redeschis ieri publicului. Cu noi exponate, Branului i se făurăşte o altă soartă.



De 1 Iunie Castelul Bran s-a redeschis. După ce în ultimele luni Ministerul Culturii a retras din fortificaţie toate obiectele de patrimoniu depozitându-le în vechera Vamă Medievală, iar oamenii lui Dominic Habsburg au adus noi colecţii, ieri muzeul s-a redeschis.

Încă de dimineaţă, de la ora 9.30, copiii au fost invitaţi la Şcoala Medievală, unde au putut participa la ateliere de pictură heraldică şi iconografie, tir cu arcul, mânuirea spadei, roata olarului şi tehnica încondeierii ouălor. De la ora 12.00, pentru simplii vizitatori programul de vizită s-a terminat. Erau aşteptaţI oaspeţI aleşi...


LA VREMURI NOI, COLECŢII NOI
Ai o senzaţie ciudată când calci acum în castelul Bran. Toate obiectele pe care turiştii mai vechi le ştiau au dispărut. N-au rămas decât uşile, sobele...Lucrurile care ştiau să spună poveşti în româneşte au dispărut. Acum obiectele spun poveşti în limba germană, italiană...Sunt obiecte aduse din colecţiile personale ale proprietarilor. S-a schimbat o lume la castel şI totuşi parcă nu s-a schimbat nimic.

Castelul pare acum mai aerisit. Mirosul de ulei de pe podele te urmăreşte la fiecare pas. S-a pus punct unei file lungi din istoria domeniului Bran şI acum, sub semnătura lui Dominic Habsburg şI a surorilor sale,  Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, noii proprietari, se scrie altă filă.

Domeniul Bran s-a redeschis oficial ieri, la ora 13.00. ReveniţI în locul căruia în copilărie obişnuiau să-I spună casă, cei trei urmaşI ai principesei Ileana şi-au primit ieri invitaţii într-un cadru festiv. La un asemenea eveniment, o atmosferă pe măsură.

Atenţia celor prezenţI s-a concentrat în mod vizibil pe anunţarea planurilor de viitor a proprietarilor, dar şI pe vizitarea castelului în condiţiile în care, doar uşile şI sobele de teracotă au mai rămas din vechea "colecţie". Corin Trandafir, avocatul nepoţilor reginei Maria, dar şi co-administrator al castelului, a prezentat planurile aşteptate de toată lumea.

Cei prezenţI au putut observa că s-au redeschis toate camerele care puteau fi vizitate şI până la preluarea domeniului de către urmaşii regilor României, dar s-a recurs şI la o reamenajare a unora dintre camere. Astfel, vizitatorii vor putea urmări filme alb-negru în camera de proiecţie sau se vor putea interesa de adevărata legătură dintre Vlad Ţepeş- Dracula şI castelul Bran, în camera tematică ce poartă numele scriitorului Bram Stoker.

Apartamentul reginei, dormitorul regelui Ferdinand ori biblioteca sunt alte camere tematice ale castelului. Corin Trandafir a mai adus în discuţie şI planul de a amenaja  un apartament de lux în turnul rotund al castelului, apartament ce ar putea fi închiriat eventualilor doritori contra unei sume nehotărâte încă de administratori.

Un al proiect îndrăzneţ anunţat de proprietari este acela al renovării Casei de Ceai a reginei Maria şi Casa Administratorului. Deschiderea unui restaurant într-una din aceste locaţii a fost şI ea luată în considerare. Surse de finanţare, declară avocatul Corin Trandafir, există deja.

Potrivit spuselor acestuia, nu trebuie uitat nici faptul că, statul român le datorează proprietarilor suma de 400.000 euro, chirie neplătită pentru obiectele păstrate până nu de mult în castel. Pe de altă parte, se pare că următorul meci dintre statul român şI familia lui dominic Habsburg se va da având ca miză clădirea vechii Vămi Medievale. Aici, statul a înfiinţat un nou muzeu în care sunt găzduite vechiile exponate ale castelului Bran.
Tot ieri s-a lansat şi o colecţie de vinuri ce poartă titulatura de Chateau Bran.
O PRELUARE INTENS COMENTATĂ
Castelul Bran este cunoscut în toată lumea datorită asocierii sale cu numele unui personaj de roman celebru: Dracula. Vampirul lui Bram Stoker. Pentru zona Branului şi nu numai, castelul reprezintă principala atracţie turistică. Anual, turişti din toată lumea vin la castel pentru a vedea castelul Contelui Dracula.

În realitate, nu urmaşii vampirului au devenit proprietarii domeniului Bran, ci nepoţii  Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Arhiducele Dominic Habsburg, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer sunt cei trei moştenitori, copiii principesei Ileana şi ai Arhiducelui Anton de Habsburg.

Povestea retrocedării domeniului Bran începe în 2001. Atunci, Corin Trandafir, reprezentantul legal al lui Dominic de Habsburg, depunea prima cere de retrocedare a domeniului Bran. La data de 13.08.2001 la Prefectura Braşov şi la Primăria Bran şi la data de 4.03.2003 la Muzeul Bran.

"Am cerut restituirea în echivalent, aşa cum prevedea Legea 10 din 2001. Am evaluat imobilul şi am stabilit valoarea sa la 25 milioane de dolari. Această sumă este pur estimativă. A doua cerere de retrocedare a fost depusă în luna august 2005, dupa ce Legea 10 a fost modificată şi am putut cere retrocedarea domeniului în natură", declara în 2006 înainte de retrocedare avocatul. Urmaşii principesei Ileana cereau atunci "domeniul Bran", acesta însemnând atât castelul cât şi celelalte imobile de pe domeniu: Casa de Ceai, Casa administratorului, Casa Principesei Ileana, a portarului etc., parcul castelului cu cele două lacuri, două drumuri de acces, precum şi tabernaculul Reginei Maria.

La vremea respectivă, foarte multe voci se întrebau de ce statul român nu a plătit cele 25 de milioane de euro, valoarea estimată de avocaţii lui Dominic de Habsburg pentru domeniu, şi a aşteptat până s-a trezit că legea modificată îl obligă să restituie totul în natură.

Singurul motiv de zâmbet pentru reprezentanţilor de atunci ai Ministerului Culturii şi Cultelor a fost acordul de trei ani încheiat cu moştenitorii, acord care presupunea ca domeniul Bran să-şi păstreze destinaţia muzeală în această perioadă. Acum, după ce s-a făcut schimbarea efectivă de proprietar, statul mai are destul de puţine pârghii în faţa noilor prorietari.

Una dintra ele vizează statutul de monument istoric al castelului. Astfel, potrivit legii, orice schimbare se va putea face numai în condiţiile impuse de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.
Exponatele mutate din castel, în clădirea vechii Vămi Medievale, vor fi expuse în nou înfiinţatul Muzeul Naţional Bran.
O ISTORIE VECHE DE SUTE DE ANI
Castelul Bran este situat în pasul Bran-Rucăr. Prima lui atestare documentară este din anul 1377. Atunci, regele maghiar Ludovic I de Anjou le acorda braşovenilor dreptul de a construi, pe cheltuiala lor, o cetate de piatră la Bran. În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de mulţumire pentru contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Prin testament, cea numită "Regina tuturor Românilor" lăsa fiicei sale mai mici, Principesa Ileana, castelul Bran şi domeniul acestuia. Regina Maria lăsa astfel moştenire surorii regelui Carol al II-lea un castel vechi de sute de ani, considerat reşedinţa ei de vară favorită alături de Castelul de la Balcic, Bugaria.

În 1948, după expulzarea din ţară a familiei regale, castelul intră în proprietatea statului român. Statutul căpătat de castel, de preferat al regalităţii române, nu l-a ajutat foarte tare în epoca comunistă. Astfel, el a fost abandonat şi devastat. În el nemaiputând rămâne nici macar un mic "vampir" rebegit de-al lui Bram Stoker.

Anul 1956 aduce redeschiderea castelului pentru public, Branul fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987 s-a iniţiat o restaurare a lui, lucrare finalizată prin 1993.  

×