x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La ceas aniversar

La ceas aniversar

de Loreta Popa    |    11 Iun 2008   •   00:00
La ceas aniversar

ATENEU ● Familia regală a sărbătorit nunta de diamant
Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana au sărbătorit ieri 60 de ani de căsătorie în ţara care le-a fost interzisă pentru atîta vreme, alături de familie şi prieteni, dar, mai ales, alături de români.



ATENEU ● Familia regală a sărbătorit nunta de diamant
Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana au sărbătorit ieri 60 de ani de căsătorie în ţara care le-a fost interzisă pentru atîta vreme, alături de familie şi prieteni, dar, mai ales, alături de români.

Cunoscut locaş de cultură şi suflet românesc, Ateneul Român a fost, la doar o zi distanţă de sărbătoarea Jurnalului Naţional şi a concertului extraordinar al lui Costel Busuioc, gazda unui concert susţinut de Orchestra Naţională a Filarmonicii "George Enescu", care a interpretat, în cinstea Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana, Familiei Regale şi a invitaţilor săi, lucrări ale compozitorilor George Enescu, Franz Liszt, Edvard Grieg şi Giuseppe Verdi.

Au fost prezente numeroase personalităţi, printre care s-a remarcat actriţa Olga Tudorache, văzută foarte rar în public în ultimii ani, invitaţi străini, membri ai Guvernului României, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi ai Academiei Române, precum şi un număr important de reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti, în frunte cu Nunţiul Papal. Concertul a fost urmat de un cocteil în foaierul Ateneului.

AZI, PETRECERE LA SINAIA. La acest moment unic au participat, alături de Regele Mihai şi Regina Ana, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Alteţa Sa Regală Principesa Elena, Excelenţa Sa Domnul Alexander Phillips Nixon, Excelenţa Sa Nicolae şi sora sa, Elisabeta-Karina, dar şi membri ai altor familii regale europene. Membri a 14 familii regale europene, printre care Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Majestăţile Lor Regele Simeon al II-lea şi Regina Margareta ai bulgarilor, Majestăţile Lor Regele Constantin al II-lea şi Regina Ana-Maria ai Greciei, şi-au anunţat prezenţa la Bucureşti pentru a împărtăşi bucuria acestei aniversări cu Familia Regală a României. Apropiaţii Familiei Regale sînt aşteptaţi astăzi la Sinaia, la o petrecere în aer liber organizată la Castelul Peleş, la care presa nu are acces, fiind un eveniment privat.

Un alt moment va avea loc mîine, la Muzeul Naţional de Istorie al României, cînd va fi lansat volumul "Nunta de Diamant", scris de Principesa Margareta şi Principele Radu. Aşa cum îl descriu Alteţele Lor Regale, volumul este "o poveste cu poze, în care oamenii de astăzi să-şi scalde privirea în iubire, frumuseţe, speranţă şi mîndrie". Intrarea publicului la lansarea acestui volum va fi liberă.

În exil pentru 44 de ani

Regele şi Regina s-au cunoscut pentru prima oară în Londra în 1947, cu ocazia căsătoriei Principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Principele Philip, Duce de Edinburgh. Regele Mihai îi va cere mîna Principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămînă de la prima lor întîlnire. Devotamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe Rege să se întoarcă în România după încoronarea Reginei Elisabeta. Va urma abdicarea forţată de la 30 decembrie 1947, astfel încît Regina Ana va călca pe pămînt românesc abia la Sărbătoarea de Paşte din 1992. Căsătoria Regelui Mihai şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, în Grecia, la invitaţia Regelui Pavlov şi a Reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, Regina-mamă Elena a României, Principele Erik al Danemarcei, unchiul Reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. Cuplul regal a avut cinci fiice: Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

×
Subiecte în articol: observator regele regina