x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Iaşi se taie şi rezervaţiile

La Iaşi se taie şi rezervaţiile

de Cristinel C. Popa    |    26 Noi 2007   •   00:00
La Iaşi se taie şi rezervaţiile

Mii de copaci de pe zeci de hectare din zona limitrofă Rezervaţiei Naturale Dealul Repedea Iaşi au fost doborăţi, plămănul verde al oraşului, important punct istoric al Romăniei, este distrus sub ochii nepăsători ai autorităţilor locale. Iureşul a inceput anul trecut, dar a continuat cu zel in 2007.


Mii de copaci de pe zeci de hectare din zona limitrofă Rezervaţiei Naturale Dealul Repedea Iaşi au fost doborăţi, plămănul verde al oraşului, important punct istoric al Romăniei, este distrus sub ochii nepăsători ai autorităţilor locale. Iureşul a inceput anul trecut, dar a continuat cu zel in 2007. O dată cu apropierea sezonului rece, "şatra" căruţelor s-a imbogăţit şi s-a pus grabnic in mişcare. Hoţii sunt ţărani din localităţile din apropiere, mulţi dintre ei cunoscuţi ai proprietarilor terenurilor "bărbierite" pănă la sănge.


GREŞELI. Zecile de improprietăriţi abuziv din zona unde un funcţionar ANL, un fost şef al Direcţiilor vămilor (Mihai Pănzariu) şi alţi "prieteni" ai mafiei locale fac, desfac, impart şi interpretează legile silvice după bunul lor plac. Primarul comunei Bărnova, Consiliul Judeţean Iaşi şi Asociaţia ecologică Turistor, ultima avănd sub tutelă rezervaţia naturală, ridică din umeri şi fac prea puţin pentru a opri măcelul in acest loc unic din ţară.


Unul dintre comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, Cătălin Tufescu, este de părere că abia un copac din cinci de pe cele 38,5 ha ale pădurii-tampon ce inconjoară rezervaţia a mai rămas in picioare de la pornirea campaniei de defrişare. "Defrişările masive au inceput o dată cu aplicarea Legii 18. Au venit şi au luat pămănt aici persoane din toate colţurile ţării. Aşa că toată pădurea limitrofă Dealului Repedea este proprietate particulară. Pentru că zona este valoroasă, s-au făcut tăieri masive. Proprietarilor nu le-a păsat că cineva le pune la pămănt pădurea, ba chiar s-au bucurat, pentru că puteau apoi să construiască. Prin lege, proprietarii sunt obligaţi să asigure paza pădurii, incheind contracte cu ocoalele silvice, dar acest lucru nu se intămplă. Cele 38,5 ha de rezervaţie din zona tampon, care fac parte din Pădurea Bărnova, ce totalizează peste 15.000 ha, sunt deja in posesia a zeci de proprietari. O parte aparţine locuitorilor din comuna cu acelaşi nume - Bărnova, iar pădurea este in atenţia a două ocoale silvice: Ciurea şi Dobrovăţ, dar şi a ITRSV Suceava, care are la Iaşi doar trei oameni.


Teoretic, tăierile ilegale pot fi anunţate de oricine: simpli cetăţeni, pădurari, poliţişti, autorităţi locale, insă in majoritatea cazurilor nimeni nu face nimic. Şi asta pentru că unii sunt beneficiari ai lemnului furat sau ai terenurilor despădurite, iar ceilalţi aşteaptă ca alţii să facă ceva. "Avem dosare trimise la Parchet, 32 in acest an, şi cam 50 in 2006, pentru tăieri de peste 5 mc. Amenzi sunt mai multe, dar acestea nu se plătesc, intrucăt se depun contestaţii", spune inginerul Florin Vătui, reprezentant al ITRSV Suceava.

×
Subiecte în articol: salvaţi spaţiul verde!