x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La loc comanda

La loc comanda

de Cristinel C. Popa    |    Violeta Fotache    |    19 Ian 2008   •   00:00
La loc comanda

Cererile Parchetului de urmărire penală a opt miniştri, avizate de şeful statului, Traian Băsescu, nu vor ajunge la Parchet prea curând, după cum reiese din declaraţia ministrului interimar la Justiţie, Teodor Meleşcanu. Acesta a cerut şi dosarele, dar le-a primit sigilate!


Cererile Parchetului de urmărire penală a opt miniştri, avizate de şeful statului, Traian Băsescu, nu vor ajunge la Parchet prea curând, după cum reiese din declaraţia ministrului interimar la Justiţie, Teodor Meleşcanu. Acesta a cerut şi dosarele, dar le-a primit sigilate!


Aflat ieri la Iaşi, în calitate de ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu a făcut o declaraţie având în vedere mandatul său de ministru interimar la Justiţie. Oficialul a spus că se află în imposibilitatea legală şi obiectivă de a transmite mai departe cererile de începere a urmăririi penale a celor opt miniştri, întrucât articolul 18 al Legii 115, care reglementează răspunderea ministerială, prevede obligaţia ca acele cereri să fie însoţite de dosarele celor în cauză.


ALTÅ SOLUŢIE?! Meleşcanu a lăsat să se înţeleagă că şi în cazul în care le va primi va încerca să găsească o soluţie, nu neapărat aceea de a transmite cererile procurorului general. "Astăzi (vineri – n.red.) a fost trimisă o scrisoare domnului Preşedinte în care îl informez că potrivit obligaţiilor legale aceste cereri trebuie însoţite de dosare. Urmează să mi le trimită şi să procedez în continuare potrivit legii, să vedem care ar fi altă soluţie", a spus Teodor Meleşcanu. Declaraţia a fost întărită de un comunicat: "Verificând documentaţia primită de la Preşedinţie, a rezultat că aceasta era incompletă, constând doar în referatele procurorilor de caz şi ale procurorilor-şefi ai structurilor de parchet, lipsind dosarele propriu-zise. Într-o atare împrejurare, ministrul Justiţiei nu a putut pune la dispoziţia parchetului dosarele, în condiţiile legii".


PARCHETUL. Din punct de vedere formal, Teodor Meleşcanu are dreptate. Numai că dosarele miniştrilor nu au fost trimise Preşedinţiei. "Solicitarea avizului e întemeiată întotdeauna pe un referat motivat făcut de procurorul de caz, însoţit uneori şi de nişte copii ale unor elemente din dosarul de anchetă, considerate de procuror relevante în susţinerea cererii. Niciodată nu s-a trimis la Preşedinte sau Comisie dosarul în original. Acum aşteptăm doar avizul de urmărire penală, fără el neputând efectua urmărirea penală", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Instanţei Supreme, Robert Cazanciuc. Cei opt miniştri pentru care s-a dat avizul: Adrian Năstase, Victor Babiuc, Miron Mitrea,Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Decebal Traian Remeş, Ioan Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.


Documente sub sigiliu

Preşedinţia a anunţat aseară că, "pentru a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau întârziere", a trimis ministrului Meleşcanu şi copiile documentelor care au stat la baza redactării rapoartelor prin care Parchetul şi DNA au cerut începerea urmăririi penale. Sigilate, însă. Şi cu avertisment să nu fie desigilate. Pentru că, spune Preşedinţia, "legea nu prevede pentru ministrul Justiţiei dreptul studierii documentelor care au stat la baza referatelor procurorilor, ci doar rolul de a primi dosarul cauzei şi de a-l transmite către Parchetul General. Nici ministrul Justiţiei şi nici o altă persoană din cadrul ministerului nu poate avea acces la copiile transmise, deoarece acestea se constituie ca probe la dosar. Aceste probe nu pot fi cercetate, copiate sau făcute publice, având în vedere faza procedurală în care se află". Ca atare, Administraţia Prezidenţială îi solicită lui Teodor Meleşcanu "să ia toate măsurile pentru a asigura securitatea documentelor, în cadrul ministerului, şi pentru a respecta sigiliul aplicat de Administraţia Prezidenţială". În plus, documentele trebuie să ajungă înapoi la Cotroceni pentru a fi "arhivate", astfel încât "preşedintele să poată face oricând dovada actelor şi a documentelor care au stat la baza deciziei sale". (O.S)

×
Subiecte în articol: observator melescanu teodor melescanu