x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La loc comanda! Teii taiati “pe bulevard”, la Iasi, vor fi replantati

La loc comanda! Teii taiati “pe bulevard”, la Iasi, vor fi replantati

de Cristinel C. Popa    |    25 Sep 2015   •   22:09
La loc comanda! Teii taiati “pe bulevard”, la Iasi, vor fi replantati
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

94 % din ieseni vor din nou sa aiba tei in centru. Ei au decis ca teii sa fie replantati in centrul orasului. Aproape in unanimitate, cetatenii consultati de autoritati doresc replantarea teilor scosi nu demult. In consecinta, in aceasta toamna, pe pietonalul Stefan cel Mare si in imprejurimi, se vor rasadi 142 de puieti de tei argintiu de dimensiune medie si cu coroana deja formata. Salcamii japonezi vor fi mutati in alte zone din cartierele iesene.

In perioada consultarii publice, care a durat o luna, 14.249 ieseni si-au exprimat opinia. 13.347 dintre ei, adica 93,71 la suta, au cerut replantarea teilor in centru si doar 638 au fost de acord ca lucrurile sa ramana asa cum sunt acum. In ceea ce priveste restul voturilor, acestea au fost fie anulate, fie iesenii nu au prezentat nicio optiune.

Urnele au fost deschise in aceasta dimineata in sala de sedinte a Palatului Roznovanu, iar numararea buletinelor s-a facut in mai putin de doua ore, de reprezeentanti ai Primariei si ai grupului de initiativa civica "Iasul iubeste teii".

In urma acestei campanii, autoritatile locale s-au laudat cu ideea consultarii publice, uitand insa sa spuna ca aceasta ar fi trebuit sa aiba loc inainte de taierea teilor si nu abia acum.


Foto: Cristinel C. Popa

“Asistam la primul exercitiu de consultare publica pentru o decizie importanta din punct de vedere al simbolului, care arata foarte clar ca se poate. Populatia ne-a convins ca asociatia Iasul iubeste teii a avut dreptate in ceea ce priveste readucerea teilor pe Stefan cel Mare”, a spus primarul interimar Mihai Chirica.

Reprezentantii grupului de initiava civica "Iasul iubeste teii", cei care s-au luptat doi ani si jumatate pentru replantarea puietilor din acest soi in centru, au spus ca spera ca de acum inainte sa devina o obisnuinta, si nu o exceptie consultarile publice.

“Astazi s-a aflat sau s-a confirmat ceea ce noi spunem de doi ani si jumatate, faptul ca iesenii vor sa fie replantati in centrul orasului. N-o sa mai spun de rau, doi am de zile am spus ce-am avut de spus. Imi doresc foarte mult ca aceasta consultare publica sa devina o prima forma, o piatra de temelie spre drumul dialogului sanatos si normal intre administratia publica si cetateni”, a afirmat Alexandrina Dinga, reprezentant al grupului de initiative civica “Iasul iubeste teii”.


Foto: Cristinel C. Popa

“Un subiect care intr-o tara normala ar fi fost transat in toamana urmatoare a durat doi ani si jumatate, zeci de ore de implicare voluntara a noastra, a specialistilor independenti, Se poate si in Romania, dar dureaza cam mult. Mi-aduc aminte, eu am stat aici pe pietonal, am vorbit cu oamenii, ci mii de oameni. Un domn a facut o observatie foarte frumoasa: dom'le, aici trebuia sa scrie asa: ne cerem scuze pentru taierea teilor. Avem permisiunea dv sa-i punem inapoi?", a afirmat antropologul cultural Dinu Munteanu. Numai ca primarul interimar nu si-a cerut scuze, desi teii s-au taiat cand era viceprimar, ci a dat un raspuns vag.

“Atunci cand iei o decizie mai putin buna, trebuie sa-ti ceri scuze. Noi n-am pus niciodata in judecata taierea acelor arbori, ci inlocuirea speciei”, a spus Chirica.

In privinta datei la care se vor planta cei 142 de puieti, mai multe lamuriri a dat un specialist care a militat permanent pentru ca in centru sa reapara teii. “Plantarea teilor trebuie facuta imediat dupa ce cad frunzele tuturor copacilor, mai ales ale teilor, deci cand inceteaza circulatia sevei. Nu putem preciza data concreta”, a afirmat inginerul Ionel Lupu, presedintele asociatiei dendrologice “Anastasie Fatu” Iasi.

 Istoria si isteria taierii teilor

Teii de pe bulevardul Stefan cel Mare au fost taiati in februarie 2013, la scurt dupa aceea ei fiind inlocuiti cu salcami japonezi. Actiunea de atunci a costat aproape 176.000 de lei, bani cheltuiti din bugetul orasului.

Edilii spun acum ca nu au o estimare a fondurilor necesare replantarii teilor, dar ca, pentru a face economie, vor cere tinerilor sa-si lege numele de aceasta actiune pe care au denumit-o ca fiind "istorica" si sa lucreze voluntar alaturi de angajatii Primariei la sadirea puietilor.

Replantarea teilor pe pietonal este un nou succes al societatii civile, dupa ce iesenii s-au impotrivit realizarii parcarii subterane din fata Teatrului National, dar au si atentionat ca marcarile copacilor din Gradina Copou si parcul Expozitiei s-au facut fara niciun temei.

×