x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La mulți ani de Sf Nicolae! Câţi români îşi serbează astăzi onomastica şi Legenda Sfântului Nicolae

La mulți ani de Sf Nicolae! Câţi români îşi serbează astăzi onomastica şi Legenda Sfântului Nicolae

06 Dec 2019   •   07:46
La mulți ani de Sf Nicolae! Câţi români îşi serbează astăzi onomastica şi Legenda Sfântului Nicolae

Peste 800.000 de români își serbează astăzi, 6 decembrie, onomastica de Sărbătoarea Sfantului Ierarh Nicolae, cunoscut și drept „Făcătorul de Minuni”, potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae. Ca şi derivate ale numelui, regăsim - Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puţini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui majoritatea se numesc Nicoleta. Există şi românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puţine femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

 

Legenda Sfântului Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscop al Mirelor Lichiei, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.

S-a născut în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), în cetatea Patara din Asia Mică.

Părinţi săi erau de bun neam, dreptcredincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa Nona. Această binecuvântată pereche, pentru viaţa lor închinată lui Dumnezeu şi pentru multele milostenii şi faceri de bine, a născut dumnezeiescul prunc, pe care l-a numit Nicolae, adică "biruitor de popor"; arătându-se cu adevărat biruitor al răutăţii. După acea naştere, maica sa Nona a rămas stearpă, până la plecarea ei din această lume.

Iubind virtutea, viaţa curată şi dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).

Sfântul Nicolae a fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian şi Maximilian. În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

A participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.

Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţă şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi. În această zi este prăznuit unul din cei mai mari şi mai iubiţi sfinţi, spune arhimandritul Ilie Cleopa.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca sfântul Nicolae, arăta arhimandritul Ilie Cleopa. El tot ce avea împărţea la săraci, iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

Pentru aceasta l-a învrednicit Mântuitorul Hristos cu darul facerii de minuni şi al vindecării suferinţelor omeneşti. Căci mare putere are milostenia, milostenia materială şi duhovnicească a împodobit sufletele sfinţilor.

După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală.

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni la Mira Lichiei, se află astăzi la Bari, în sudul Italiei.

Mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află însă în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; vol. "Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", arhimandrit Ilie Cleopa, 1996)

 

În popor se crede că de Sfantul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scurtură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a intinerit.

 

×
Subiecte în articol: sfăntul nicolae