x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La şcolile ieşene clopoţelul sună în funcţie de trafic

La şcolile ieşene clopoţelul sună în funcţie de trafic

de Cristinel C. Popa    |    30 Sep 2009   •   00:00

Elevii ieşeni merg la şcoală la ore diferite, pentru a nu aglomera interesecţiile în cursul dimineţii şi pentru a evita întârzierile.



Măsura, impusă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, este menită să evite blocajele în trafic şi prin aceasta să se asigure prezenţa şcolarilor la ore fără întârzieri. S-a ajuns în această situaţie, în special pentru că cele mai multe străzi din Iaşi sunt blocate de munţi de moloz, din cauza numeroaselor lucrări de reparaţii la liniile de tramvai efectuate simultan în mai toate punctele importante ale oraşului. Aşa că Iaşiul este foarte aglomerat în principalele intersecţii, mai ales între orele 7:30 - 8:30. Şoferii, mulţi dintre ei părinţi de şcolari, stau şi câte un sfert de oră sau chiar mai mult la fiecare semafor şi intersecţie pentru a se îndrepta către şcoli.

De aceea, începând de ieri, ceasurile deşteptătoare sunt fixate de mamele grijulii ale şcolarilor la ore diferite. Unii elevi încep cursurile la 07:30, cum este cazul Liceului cu Program Sportiv, la 07:45, dacă învaţă la Colegiul Naţional, ori la 08:15, în cazul Colegiului Economic Administrativ. Sunt, însă, şi elevi avantajaţi - cei de la Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida", care încep orele la 08:30. Aşa că, ţinânt cont de bizara, dar benefica, se pare, hotârâre a Inspectoratului Şcolar Judeţean, ceasurile care dau trezirea dimineaţa vor suna haotic, în funcţie de ritmul lucrărilor la linia de tramvai, de numărul maşinilor abandonate pe trotuare şi, nu în ultimul rând, în funcţie de hachiţele primarului, ale preşedintelui CJ, Constantin Simirad.


ELEVII DORM CU CAPUL PE BANCĂ

Comunicatul Inspectoratului Şcolar din teritoriu sună sec: "Datorită aglomerării excesive a traficului la prima oră a dimineţii, unităţile şcolare din municipiul Iaşi şi-au modificat ora de începere a cursurilor, alegând între 07:30, 07:45 sau 08:15, ore care intră în vigoare începând cu ziua de luni, 28 septembrie 2009". Aşa s-a ajuns ca unii copii, treziţi mult mai de dimineaţă, să adoarmă la şcoală cu capul pe bancă şi să aibă un randament mult mai scăzut.

Sabina Manea, profesor la Colegiul "C. Negruzi" din Iaşi, spune că elevii săi nu au întârziat la orele pe care le-a ţinut ieri dimineaţă. "La clasa a XII-a, la colegiul unde am avut ore, şcolarii nu au întârziat. Măsura se impunea, având în vedere faptul că spre Copou există o singură linie de tramvai. Ea a fost impusă de astăzi (luni - n. red.) întrucât de astăzi au început cursurile şi studenţii", a adăugat Manea.

Unii părinţi au reuşit să respecte noua oră de începere a orelor, alţii nu. Dintre aceştia, unii au venit cu propuneri hazlii pentru autorităţi. Au existat părinţi care, mai mult în glumă decât în serios, au propus ca de anul viitor sa fie câte un echipaj al poliţiei în fiecare cartier. Echipaj care să preia maşinile părinţilor încolonate pentru plecarea către şcoli. "Ce mai vor? Să se mute fiecare şcolar pe cartiere, fiecare să aibă ca destinaţie o singură şcoală?!", a spus Ion Bălţatu.

El a continuat: "Mai mult, pentru că se întârzie în trafic din cauza lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai, să se ia măsura de a se asigura fluenţa pe celelalte ramuri încă neaglomerate. Din uşa apartamentului până la lift să nu fie nici un bătrân cu căruciorul în drum spre piaţă. Pe scări să nu existe spectacole şi să fie vizibilitatea crescută. Să fie indicatoare care să indice cum să se facă slalom printre gropile din faţa blocului, cum să se ocolească gunoaiele. Pentru copiii de la marginea oraşului, să se asigure că aceştia ajung la timp la şcoală, pornind la drum încă de noaptea. Fiecărui copil să i se permită să monteze câte un girofar pe ghiozdan, eventual să nu se piardă timpul cu ocolitul pietonilor pe stradă. De asemenea, să se instituie o regulă: maşinile cu copil înăuntru să circule dimineaţa, cele fără copil să circule după-amiaza", au făcut părinţii haz de necaz, lui Bălţatu raliindu-se şi alţii.


POLIŢIŞTII, OPTIMIŞTI
Potrivit statisticilor, în fiecare an, odată cu începerea anului universitar, traficul în Iaşi creşte cu 30%. Şefii de la Rutieră sunt însă încrezători că nu la fel se va întâmpla şi în aceste zile, întrucât, spun ei, criza îi va obliga pe studenţi să renunţe la propriile maşini în favoarea mijloacelor de transport în comun. Oricum, ieşenii, fie ei părinţi sau doar oameni care merg la muncă, ar trebui să evite principalele intersecţii - cele din Podu Roş, Tudor Vladimirescu, Gară, Fundaţie, Bucşinescu, Podu de Piatră. Pe unde? Asta nu s-a spus, pentru că, de fapt, nu prea există ca alternativă decât nişte străduţe amărâte, pline de gropi, înguste şi mult ocolitoare.

×
Subiecte în articol: scoala