x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LANSARE - Două canale noi la TVR

LANSARE - Două canale noi la TVR

de Adrian Vaduva    |    07 Oct 2008   •   00:00
LANSARE - Două canale noi la TVR

Odată cu sosirea toamnei, Televiziunea naţională îşi adaugă în portofoliu două posturi, nou-nouţe: TVR 3 şi TVR Info. Cât de oportune sunt ele într-o piaţă media din ce în ce mai aglomerată vom vedea în viitorul apropiat.



Odată cu sosirea toamnei, Televiziunea naţională îşi adaugă în portofoliu două posturi, nou-nouţe: TVR 3 şi TVR Info. Cât de oportune sunt ele într-o piaţă media din ce în ce mai aglomerată vom vedea în viitorul apropiat.

Din 10 octombrie, operatorii de cablu din România vor fi obligaţi să facă loc în pachetul de bază postului TVR 3, urmând ca de la jumătatea acestei luni să repete operaţiunea pentru TVR Info, prin eliminarea celor mai slabe posturi din punct de vedere al ratingului obţinut. "Nu înţeleg de ce trebuie să intrăm în locul altora. Ei n-au auzit de investiţii? Spre exemplu, primul lucru pe care UPC l-a făcut după ce au preluat Astral a fost majorarea abonamentelor fără ca, în prealabil, să fi investit vreun leu", a subliniat Cristina Leorenţ, coordonatoarea TVR Info. Imediat a fost completată de Mura Frânculescu, manager TVR 3: "Îmi aduc aminte că după intrarea în UE legea audiovizuală a fost modificată pentru ca TV5 să fie obligatoriu şi tot atunci a apărut precizarea ca orice canal al televiziunii naţionale să fie preluat în sistem «must carry» aşa că nu văd nici o problemă". TVR 3 va fi o televiziune unde se vor reflecta informaţii din comunităţile regionale şi locale, care va emite 24 din 24, şapte zile pe săptămână. "Este un post generalist cu acoperire naţională, dar cu accent pe reflectarea evenimentelor regionale prin intermediul studiourilor teritoriale din Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Bucureşti şi Târgu Mureş, care în acest moment nu se află în grilă deoarece colaborează cu oamenii din Cluj", a caracterizat în câteva cuvinte Mura Frânculescu, postul care va debuta vineri, 10 octombrie, în cadrul emisiunii "Odată în viaţă", prezentată de Iuliana Tudor.

GRILĂ
Din grila de programe nu vor lipsi emisiunile de divertisment, talk-show-rile sociale sau politice, anchetele, reportajele, magazinele sportive şi emisiunile pentru copii: "Toate aceste emisiuni vor fi produse de fiecare studio în zona lui de acoperire. Toţi moderatorii sunt cunoscuţi pe plan local, nu însă şi naţional. Însă, odată cu TVR 3 au ocazia să se vadă în toată ţara". Vor fi, bineînţeles, şi filme, seriale, desene animate sau filme pentru copii. În plus, Mura Frânculescu doreşte ca TVR 3 să difuzeze inclusiv filme în limba minorităţilor: ungureşti, bulgăreşti sau ruseşti. Prime time-ul va fi pregătit de un "acces", care va începe la ora 17:00, cu talk-show-ul social "Impact" (de luni până vineri), urmat de emisiunea "Hai la primărie" (o radiografie a primăriei dintr-o anumită localitate) şi o emisiune de sănătate, care îmbină informaţiile cu prezentarea unor zone deosebite. Prime time-ul va debuta la ora 19:00, cu un tronson de spectacole-concerte cu specific regional, difuzate zilnic, ca alternativă la jurnalele celorlalte posturi TV, urmate de emisiunea "E bine să ştii", care va conţine informaţii utile cetăţenilor. Zilnic TVR 3 va difuza câte două ediţii de ştiri, intitulate "Jurnalul regional", între orele 15:00-15:30 şi 21:00-22:00. Jurnalul de seară va fi urmat de o emisiune de revista presei locale, intitulată "Ediţia de provincie".

AUDIENŢE
În primele luni, TVR 3-ul nu va fi monitorizat. "Trebuie să ne dăm seama ce merge şi ce nu merge. Din ianuarie-februarie 2009 începe monitorizarea şi atunci vom vedea şi cifre clare", a declarat Frânculescu. Iniţial, noul canal generalist al televiziunii naţionale trebuia lansat în vară, însă din cauza unor factori obietivi s-a ales jumătatea toamnei pentru lansarea în emisie. Bugetul noului post se ridică la suma de 483.000 de euro – bani investiţi în special în echipamente şi în producţia de emisiuni. În acest sens, grila de programe a TVR 3 a fost transmisă regiei Splendid Media, care se va ocupa de vânzarea publicităţii. Postul tv va avea un studio şi o echipă la Bucureşti, formată din personalul redacţional şi personalul tehnic.  

TVR Info

TVR Info va fi lansat la două săptămâni după TVR 3. "Este un post cu ştiri din oră în oră realizate din punct de vedere al informaţiei utilitare, fără prezentatori. Pilonul principal este reprezentant de transmisia live din diverse locaţii: trafic, pieţe etc.", a declarat Cristina Leorenţ. După spusele sale TVR Info umple un gol întrucât există multă informaţie utilitară pe care nimeni n-o transmite cetăţeanului. "Vor fi şi emisiuni, dacă le putem numi astfel, care vor dura 10 minute. Nici măcar interviurile nu vor dura mai mult. Va exista şi o revistă a presei, tot de 10 minute", a încheiat Leorenţ. Pe lângă informaţiile din trafic, TVR Info va difuza ştiri de interes naţional, de interes general şi din domenii variate, din oră în oră. Tot din oră în oră, postul va transmite ştiri sportive – accentul urmând să cadă pe alte tipuri de sporturi decât fotbalul – şi informaţii meteo din oraşele mari, din oraşele mici şi din regiuni, dar şi de pe aeroporturi.

×
Subiecte în articol: mass-media info