x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laszlo Borbely, suspectat de DNA de trafic de influenţă

Laszlo Borbely, suspectat de DNA de trafic de influenţă

de Aniela Nine    |    11 Iul 2011   •   21:00
Laszlo Borbely, suspectat de DNA de trafic de influenţă

Numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely, apare intr-un dosar de trafic de influenta instrumentat de procurorii DNA Oradea, liderul UDMR fiind suspectat ca ar fi favorizat un om de afaceri din Targu-Mures sa obtina mai multe contracte cu o institutie aflata in subordinea ministerului si sa primeasca mai repede platile pentru contractele aflate in derulare. In schimb, ministrul ar fi beneficiat de renovarea unui apartament pe banii firmei omului de afaceri. Intermedierea afacerii, estimata la 20.000 de euro, ar fi fost facuta de unul dintre consilierii personali ai ministrului, Szepessy Szabolcs, originar tot din Targu-Mures.

Informatia a fost prezentata ieri initial de televiziunea publica, ca raspuns la o solicitare pe care TVR ar fi facut-o catre DNA Oradea in baza Legii privind liberul acces la informatiile publice. In raspunsul transmis catre TVR, procurorii DNA spun ca s-a inceput deja de o saptamana urmarirea penala fata de consilierul ministrului, Szepessy Szabolcs, acuzat de complicitate la infractiunea de cumparare de influenta, si fata de omul de afaceri Ciocan Ion, ginerele unui deputat PSD de Maramures, acuzat de infractiunea de cumparare de influenta.

'Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat urmatoarea stare de fapt: In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate (n. r. – SC Lescaci Com SRL Negresti Oas), prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu AN «Apele Romane» (institutie aflata in coordonarea acestui minister), cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie', se arata in raspunsul DNA Oradea transmis TVR. Potri­vit aceleiasi surse, invinuitilor li s-au adus la cunostinta invinuirile.

Aflat la un forum pe teme de mediu care s-a desfasurat in Polonia, ministrul Borbely nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru lamurirea implicarii sale in acest dosar.

De asemenea, din ultimele doua declaratii de avere ale ministrului Borbely rezulta ca acesta nu detine in proprietate nici un apartament, ci doar o casa de locuit de 140 mp, dobandita in 2000, in Targu-Mures. Surse judiciare citate de Mediafax fac insa precizarea ca este vorba despre apartamentul soacrei lui Laszlo Borbely. Pe de alta parte, presa locala din Satu Mare a scris ca luni procurorii DNA Oradea au efectuat o perchezitie la domiciliul din Certeze al lui Ioan Ciocan, dar si la locuinta din Targu-Mures a lui Szepessy Szabolcs.

Conform declaratiei sale de avere din iunie, Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Laszlo Borbely, detine in Targu-Mures un apartament de 51 mp achizitionat in 2008 si un teren de 400 mp achizitionat in 2007. El a obtinut in 2010 venituri in valoare de 29.324 de lei din activitatea de consiliere a ministrului Borbely. In 2009, Szepessy Szabolcs si-a facut doua depozite bancare la o banca, in valoare de 29.600 lei, la acestea ada­ugandu-se contul de card cu o suma de 500 de lei in 2009.

Zvonuri privind posibila implicare a ministrului Borbely intr-un dosar penal au aparut exact perioada in care planurile presedintelui Basescu si ale PDL plasasera in prim-planul agendei publice discutiile despre reorganizarea teritoriala a tarii. In fapt, surse din UDMR suspectau atunci ca astfel se incerca fortarea parasirii guvernarii de UDMR, iar in acest context surse politice vehiculau informatii despre amenintarea cu aparitia unui dosar pe numele lui Laszlo Borbely, care ar fi fost instiintat despre asta intr-o discutie la nivel inalt. In plus, coincidenta sau nu, saptamana trecuta numele ministrului Borbely era vehiculat, tot pe surse, ca fiind candidat la remaniere.



Comunicatul transmis TVR de catre Biroul de Informare si Relatii Publice al Serviciului Teritorial Oradea al DNA:

"La data de 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii: CIOCAN IOAN, asociat unic si administrator al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si SZEPESSY SZABOLCS, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala "Apele Romane" (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie.

Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedura penala.

Avand in vedere stadiul anchetelor, informatii suplimentare nu va putem comunica in acest moment, in conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie". (V.M.)

×
Subiecte în articol: observator