x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lazăr Comănescu: „UE ne ajută să reunim eforturile împotriva corupţiei”

Lazăr Comănescu: „UE ne ajută să reunim eforturile împotriva corupţiei”

de Veronica Micu    |    24 Iul 2008   •   00:00
Lazăr Comănescu: „UE ne ajută să reunim eforturile împotriva corupţiei”

11:35 • Colaborarea cu Comisia Europeană ajută România să reunească mai bine eforturile în lupta contra corupţiei, a declarat ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, într-un interviu acordat ziarului german Tagesspiegel, în care a vorbit despre anchetele legate de cazurile de corupţie din România şi despre extinderea Uniunii Europene.

Colaborarea cu Comisia Europeană ajută România să reunească mai bine eforturile în lupta contra corupţiei, a declarat ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, într-un interviu acordat ziarului german Tagesspiegel, în care a vorbit despre anchetele legate de cazurile de corupţie din România şi despre extinderea Uniunii Europene.


PREGĂTIRI. Referitor la raportul executivului european privind starea justiţiei din România, Comănescu a declarat că se aştepta ca acestea să recunoască progresele făcute de România în materie de luptă contra corupţiei, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte două rapoarte din ultimul an şi jumătate. Comănescu a recunoscut însă că există domenii în care România trebuie să facă progrese. În ce priveşte criticile aduse de Comisie României, în luna februarie, cu privire la insuficienţa măsurilor de combatere a corupţiei la nivel înalt, Comănescu afirma că totul depinde de unghiul din care se priveşte. Unii critici reproşează României că nu au dus la bun sfîrşit anchetele pornite la adresa unor politicieni de rang înalt, însă mai important este faptul că România dispune între timp de cadrul corect pentru combaterea corupţiei la nivel înalt, este de părere ministrul român. Criticilor de la Bruxelles, conform cărora parlamentul român are un rol de frînare în cazul anchetelor pornite la adresa politicienilor de rang înalt, Comănescu le răspunde că fiecare trebuie să-şi facă treaba în mod înţelept, lucru valabil şi pentru parlament şi care trebuie să fie valabil şi în viitor, chiar dacă legislativul de la Bucureşti a emis în trecut o serie de legi anticorupţie. Parlamentul, spune Comănescu, şi-a dat aprobarea pentru crearea Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI), care între timp a început să funcţioneze, aşa încît această agenţie nu există doar pe hîrtie. Întrebat de ce deputaţii au împiedicat continuarea procedurii judiciare în cazul fostului prim ministru social-democrat Adrian Năstase, Comănescu a spus că este vorba doar despre o amînare, parlamentul urmînd să se exprime după vacanţa de vară. Legat de aderarea României la spaţiul euro şi Schengen, şeful diplomaţiei române a declarat că România s-a obligat să facă pregătirile necesare, aşa încît în prima jumătate a anului 2011 să poată adera la spaţiul Schengen. În ce priveşte euro, România doreşte să adere la moneda comună în jurul anului 2014, ceea ce nu exclude o adoptare mai rapidă a euro, în cazul în care criteriile vor fi îndeplinite. Întrebat ce crede despre oprirea extinderii, cerută de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi de cancelarul german Angela Merkel în urma NU-ului irlandez asupra Tratatului de la Lisabona, Comănescu a apreciat că Uniunea Europeană trebuie să-şi ţină promisiunile şi în viitor, iar una dintre promisiuni o constituie continuarea extinderii.

×
Subiecte în articol: observator romania comanescu