x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LE MONDE / Comitetul Nobel în vizorul presei franceze

LE MONDE / Comitetul Nobel în vizorul presei franceze

22 Dec 2008   •   00:00

"Comitetul Nobel, bănuit de cârdăşie cu industria farmaceutică" este titlul unui amplu articol apărut în ediţia din 19 decembrie a renumitei publicaţii franceze Le Monde.



Articolul relatează, printre altele, despre ancheta în derulare care urmăreşte să stabilească relaţia dintre grupul farmaceutic anglo-suedez Astra Zeneca şi două societăţi direct legate de Fundaţia Nobel. De asemenea, ancheta are ca scop să stabilească în ce măsură aceste legături au putut influenţa decizia de acordare a Premiului Nobel pentru Medicină pentru anul 2008 germanului Harald zur Hausen pentru contribuţia avută în demonstrarea rolului HPV în apariţia cancerului de col uterin. Germanul Harald zur Hausen este unul dintre cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină 2008. Potrivit informaţiilor furnizate de justiţia suedeză, Bertil Fredholm, preşedintele Comitetului Nobel al Institutului Karolinska, care a decernat premiul pentru medicină, a fost, în două rânduri, în 2006, consultant pentru Astra Zeneca. Bo Angelin, un alt membru al aceluiaşi comitet, are legături cu Astra Zeneca, din mai 2007.

Articolul din Le Monde mai precizează, de asemenea, că laboratorul farmaceutic Astra Zeneca sponsorizează două întreprinderi ale Fundaţiei Nobel: Nobel Media AB şi Nobel Web AB. De altfel, această afacere nu are nimic secret, deoarece contractul de sponsorizare a fost anunţat public, la data de 6 noiembrie, când laboratorul farmaceutic a lansat "Astra Zeneca Nobel Medicine Initiative", destinată să atragă atenţia publicului asupra Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie. În finalul articolului, autorul subliniază că situaţia actuală a laboratorului farmaceutic Astra Zeneca este cu atât mai dificilă, cu cât, prin filiala americană MedImmune, are beneficii în creştere, rezultate din vânzarea Gardasil (Sanofi Pasteur MSD) şi Cervarix (GlaxoSmithKline), două vaccinuri contra cancerului de col uterin, comercializate la scară planetară. Două vaccinuri extrem de mediatizate. Dar şi două vaccinuri despre care se mai  spune că ar avea legătură directă cu Harald zur Hausen, unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină 2008.

×
Subiecte în articol: observator nobel astra zeneca