x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Le Monde: "Personalul de la Luvru, cu nervii la pământ din cauza hoţilor de buzunar din România"

Le Monde: "Personalul de la Luvru, cu nervii la pământ din cauza hoţilor de buzunar din România"

15 Apr 2013   •   20:29
Le Monde: "Personalul de la Luvru, cu nervii la pământ din cauza hoţilor de buzunar din România"

Agenţii de pază de la muzeul Luvru, care săptămâna trecută s-au aflat în grevă timp de 24 de ore, ceea ce a dus la închiderea instituţiei, sunt "exasperaţi" de "creşterea exponenţială" a furturilor din buzunare comise de persoane originare din România.

 
După ce miercurea trecută aproape 200 de angajaţi ai muzeului au hotărât să îşi întrerupă activitatea, muzeul Luvru a fost redeschis o zi mai târziu, dar numai în prezenţa unor echipaje de poliţie suplimentare.
 
"Noi suntem depăşiţi de evenimente, cu nervii la pământ", a declarat pentru Le Monde Gary Guillaud, care, de 11 ani, lucrează ca supraveghetor de sală la muzeu. "Unii colegi, mai ales din personalul feminin, vin la lucru cu frica în sân", a adăugat Christelle Guyader, o delegată a sindicatului angajaţilor.
 
Angajaţii au declarat că sunt exasperaţi de contactul zilnic cu hoţii de buzunare din muzeu, care le adresează numeroase insulte sau îi supun intimidărilor. Un agent a evocat chiar încercări de corupere: "Mi s-a spus: <îţi dau 20 de euro, iar tu lasă-mă să lucrez>".
 
Numărul exact al hoţilor care trec în fiecare zi pragul Muzeului Luvru este imposibil de stabilit, scrie Le Monde. Prefectura poliţiei vorbeşte de o medie de 15 persoane pe zi şi confirmă o prezenţă "în valuri". "Hoţii de buzunare au dispărut la sfârşitul anului trecut, dar au revenit în număr mare în februarie şi martie", confirmă direcţia Prefecturii. Conform sindicatelor, între 30 şi 50 de hoţi de buzunare operau în fiecare zi, până săptămâna trecută, în sălile muzeului.
 
De altfel, Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară în acest sens în octombrie 2012.
 
Potrivit poliţiei franceze, grupările organizate de hoţi de buzunare, care includ numeroase fete, sunt constituite din persoane originare din România, care trăiesc în Seine-Saint-Denis.
 
Este dificil de aflat câţi vizitatori au devenit victimele hoţilor. Adesea originari din Asia, ei nu depun plângere şi se limitează să semnaleze furtul la recepţia muzeului, însă cele 80 de plângeri înregistrate din ianuarie (o medie de 1,5 pe zi) nu reflectă nici pe departe realitatea.
 
Iar dacă arestările au loc zilnic (150 de la începutul lui ianuarie), doar aproximativ zece pe lună au şi consecinţe judiciare îm condiţiile în care hoţii sunt în general minori sau susţin că sunt minori, iar persoanele cu vârsta sub 13 ani sunt imposibil de pus sub acuzaţie.
 
Aproximativ 20 de poliţişti supraveghează în prezent zona înconjurătoare şi intrarea de la muzeu, dar reprezentanţii instituţiei spun că acest lucru ar trebui să se întâmple mereu. Potrivit Le Monde, începând din luna mai, poliţişti români vor patrula alături de cei francezi pentru a lupta împotriva hoţilor de buzunare.
 
Pe lângă prezenţa poliţiştilor, efectivele agenţilor de pază din interiorul muzeului urmează să fie reorganizate, iar accesul în muzeu va fi interzis pentru persoanele identificate anterior ca fiind hoţi de buzunare.

×
Subiecte în articol: luvru greva hoti de buzunare