x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Le Parisien: "Vânătoarea fraudei", cauza rezultatelor catastrofale de la BAC-ul românesc

Le Parisien: "Vânătoarea fraudei", cauza rezultatelor catastrofale de la BAC-ul românesc

de Veronica Micu    |    05 Iul 2011   •   06:19
Le Parisien: "Vânătoarea fraudei", cauza rezultatelor catastrofale de la BAC-ul românesc

Rezultatele fara precedent de la examenul de bacalaureat din acest an sunt comentate si de jurnalistii francezi. Potrivit "Le Parisien", de vina pentru cifrele "dezastruoase" de la examenul de maturitate ar fi marsul fortat impotriva fraudei.

"Situatia din Romania scoate la iveala o realitate deloc imbucuratoare: unul din doi elevi nu a trecut primul examen important din viata. In ciuda rezultatelor publicate luni, ministrul Educatiei din Romania, Daniel Funeriu, spune ca aceste rezultate slabe sunt o oglinda a societatii si numai o lupta continua pentru eliminarea acestor fraude ar putea schimba situatia", scrie cotidianul francez.

"Din cei 200.000 de candidati inscrisi pe liste, numai 90.765 au obtinut diploma de bacalaureat", mai scrie ziarul francez. Procentul promovabilitatii este net inferior celui de anul trecut, cand 69,3% au promovat si, mai ales, fata de cel din 2009, cand 81,4% au trecut examenul.

Citeste si Isarescu: Rezultatele la BAC, influentate de "cohortele de mintomani" pe care le-am promovat

"Mass-media din Romania analizeaza aceste rezultate dezastruoase, relevand printre cauze ale esecului dezinteresul profesorilor, al elevilor, dar si disfunctionalitatea unui sistem incapabil sa se adapteze la nevoile societatii actuale", scrie "Le Parisien".

Reprezentantii ministerului Educatiei spun ca aceste rezultate s-au datorat masurilor fara precedent luate impotriva fraudei, cu camere video instalate in salile de examen si interdictia "cotizarilor" care ar fi "inmuiat" supraveghetorii. "Natiunea trebuie sa aleaga intre onestitate si smecherie", a subliniat Funeriu, mai noteaza ziarul francez.

Si Franta a cunoscut in acest an un val de fraude, situatie care a nemultumit sute de elevi, parinti si cadre didactice, conchide "Le Parisien". (V.M.)

×