x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LECŢIA DE SEDENTARISM / Ministerul Educaţiei scoate orele de sport din licee

LECŢIA DE SEDENTARISM / Ministerul Educaţiei scoate orele de sport din licee

de Eugenia Mihalcea    |    04 Mar 2009   •   00:00
LECŢIA DE SEDENTARISM / Ministerul Educaţiei scoate orele de sport din licee

Ministerul Educaţiei taie programa încărcată a elevilor de liceu, reducând orele de sport, pe cele de limbi străine şi de orientare în carieră.



Decizia ministerului contrazice chiar una dintre prevederile programului de guvernare, care precizează, la capitolul 10 – Tineret şi Sport, introducerea unui număr de minimum trei ore de sport pe săptămână în programa şcolară, conform normelor UE.

Specialiştii în educaţie, sindicaliştii, dar şi ministrul Tineretului şi Sportului au contestat ieri măsurile luate de conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării. În acelaşi timp, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că "prin reducerea numărului de ore pe săptămână i-a descărcat pe elevi de eforturile timpului alocat programului de învăţământ".

Secretarul de stat Doina Pană a explicat că au fost tăiate orele de sport, cele de limbi străine, dar şi altele, din cauză că "trei sau patru ore trebuia să dispară de undeva". Doina Pană a precizat că sunt peste 200 de planuri-cadru şi că nu poate spune exact numărul total de ore reduse.

Secretarul de stat a susţinut că cele mai multe ore reduse sunt cele de sport. Astfel, la aria curriculară educaţie fizică şi sport cele două ore au fost reduse la una. Doina Pană a completat că elevii care doresc să facă mai mult de 50 de minute de educaţie fizică pe săptămână se pot pregăti "în cadrul formaţiilor sportive din licee". Aceste ore sunt însă opţionale. A fost redus la jumătate numărul de ore la a doua limbă modernă. Şi cursurile de consiliere şi orientare vor fi mai puţine şi se vor desfăşura mai ales la anii terminali, după cum a completat Pană.

ŞCOALĂ PENTRU ADULŢI OBEZI
Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a declarat că nu susţine măsura Ministerului Educaţiei privind reducerea numărului de ore de educaţie fizică şi sport din programa şcolară. "Actualul Guvern consideră o prioritate dezvoltarea sportului în România, dovadă fiind faptul că a înfiinţat un minister dedicat acestui domeniu şi a alocat un buget suficient pentru a pune în aplicare programe în domeniu", şi-a argumentat ministrul afirmaţia. De altfel, există încă din 2007 un protocol semnat între Ministerul Educaţiei, fosta Agenţie Naţională pentru Sport şi Comitetul Olimpic Român pentru mai mult sport în şcoli.

Monica Iacob-Ridzi a mai precizat că "starea generală de sănătate a copiilor şi tinerilor din România este într-o continuă degradare din cauza sedentarismului". Afirmaţiile ministrului Tineretului sunt susţinute şi de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, care spune că există o recomandare europeană pentru a se ajunge la minimum trei ore de sport pe săptămână în şcoli. "În condiţiile în care creşte obezitatea în rândul tinerilor, când studiile internaţionale arată că generaţiile actuale se joacă cu 70% mai puţin şi doar cu degetele cu care manevrează mouse-ul computerului, noi reducem orele de sport", completează Miclea. Fostul ministru crede că "Ministerul Educaţiei a realizat în pripă noile planuri-cadru de învăţământ". "Tăiem ore care erau cu impact asupra vieţii lor de adulţi: sportul, limbile străine", concluzionează Mircea Miclea. De altfel, nici în rândul elevilor de şcoală primară situaţia nu este mai bună. Într-un proiect de ordonanţă a Guvernului se precizează că orele de educaţie fizică din clasele I-IV nu se vor mai face de anul viitor cu profesori de sport, ci cu învăţătorii. Noile planuri-cadru pentru anul şcolar 2009-2010 pot fi consultate, începând de ieri, pe site-ul Ministerului Educaţiei, la www.edu.ro.

×
Subiecte în articol: sport observator educaţiei