x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LEGE ADOPTATĂ - Liber la vânătoare în Parcurile naţionale

LEGE ADOPTATĂ - Liber la vânătoare în Parcurile naţionale

09 Oct 2008   •   00:00

Deputaţii au votat ieri cu doar cinci abţineri şi nici un vot împotrivă noua lege a vânătorii, proiect similar cu cel respins nu mai demult de săptămâna trecută.



Deputaţii au votat ieri cu doar cinci abţineri şi nici un vot împotrivă noua lege a vânătorii, proiect similar cu cel respins nu mai demult de săptămâna trecută.

Prin acest proiect, potrivit Hotnews, se permite vânătoarea în rezervaţiile naturale şi se oferă despăgubiri pentru pagubele produse de animalele sălbatice agricultorilor. Noua iniţiaţivă legislativă are doar numărul de înregistrare schimbat. Vechiul proiect fusese întors spre reexaminare de preşedintele Băsescu tocmai din cauza permisiunii de a se vâna în parcurile naţionale, iar România risca declanşarea procedurii de infringement. Proiectul votat ieri mai aşteaptă doar promulgarea pentru a intra în vigoare, însă poate fi atacat la Curtea Constituţională. “Vânătorii au acces în rezervaţii, dar nu pot vâna în zonele strict protejate. Noi am reglementat prin lege, în colaborare cu Ministerul Mediului şi al Agriculturii, ce specii pot fi vânate şi în ce perioadă”, a spus unul dintre iniţiatori, Gheorghe Gabor (PNL).

SPECIILE PROTEJATE, TRECUTE ÎN ANEXE

În lege este specificat că vânătoarea este permisă în anumite perioade ale anului şi la anumite specii sălbatice chiar şi cele protejate prin lege. “Speciile respective sunt trecute în anexele legii. De exemplu, ursul este ocrotit prin lege, însă anual se face o cotă de recoltare care permite vânarea acestei specii în limitele şi numărul impus de către Ministerul Mediului”, a explicat Gheorghe Gabor. Legea mai prevede ca un proprietar care deţine 51% din fondul de vânătoare poate decide singur cărei asociaţii poate să închirieze terenul.

În aceste condiţii administratorii fondurilor de vânătoare, pot încheia contracte fără licitaţie.

TOATĂ DELTA DUNĂRII, VIZATĂ
Ca un exemplu de aplicare a legii în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, sit protejat UNESCO: prevederile iniţiativei legislative exclud vânătoarea doar pe 50.000 ha din totalul celor 680.000 ha. În continuare speciile periclitate şi cele protejate vor fi ferite de vânători iar această activitate nu se va desfăşura în zonele strict protejate şi va fi restricţionată în zonele tampon ale Rezervaţiei Biosferei. Noul proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic este semnat de patru deputaţi PSD (Florin Iordache, Eugen Nicolicea, George Baeşu, Dumitru Benţu) şi un deputat PNL (Gheorghe Gabor). Potrivit noii legi, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei comercializarea, naturalizarea şi orice operaţiuni privind vânatul braconat.

×
Subiecte în articol: verde! lege