x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lege - Anul Nou, fara pocnitori

Lege - Anul Nou, fara pocnitori

de Mara Raducanu    |    27 Dec 2006   •   00:00
Lege  -  Anul Nou, fara pocnitori

Stelute, lumanari, jerbe cu scantei, sateliti. Adica obiecte cu masa pirotehnica mai mica de 3 grame. Invatati-le bine, caci conform noilor modificari ale Legii 126/2005 privind regimul materialelor explozive, sunt singurele pe care le puteti folosi de Anul Nou fara a fi pedepsiti sau amendati de oamenii legii.

Adio petardelor! Stelute, lumanari, jerbe cu scantei, sateliti. Adica obiecte cu masa pirotehnica mai mica de 3 grame. Invatati-le bine, caci conform noilor modificari ale Legii 126/2005 privind regimul materialelor explozive, sunt singurele pe care le puteti folosi de Anul Nou fara a fi pedepsiti sau amendati de oamenii legii.

Tarabe pline cu petarde si pocnitori. La colturi de strada, "comercianti" aparuti ca ciupercile, asezati strategic si cat mai feriti de privirile politistilor, incearca sa-si vanda "marfa". Bubuituri, pagube materiale, peste 400 de persoane ranite si doi decedati. Cam acesta este "bilantul" anului trecut de Sarbatori. Cauza? Folosirea neadecvata a obiectelor pirotehnice.

ROADE. Daca pana acum amenzile mai mult simbolice nu prea ii speriau nici pe comercianti, nici pe cumparatori, modificarea Legii 126/2005 privind regimul materialelor explozive prin care "confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, precum si artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an", a dat roade.

Conform art. 29, "se interzice persoanelor juridice comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, precum si a artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I. Persoanele juridice autorizate in conditiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice numai in interes propriu si numai in locurile autorizate". Nici protestul comerciantilor care au ramas cu tone de obiecte pirotehnice pe stoc, nici indiferenta si nepasarea unora care au continuat sa "joace" dupa propriile legi nu i-a descurajat pe politisti. Acestia s-au dovedit a fi implacabili in aplicarea sanctiunilor prevazute de legea 126/2005 ori de cate ori s-au confruntat cu astfel de situatii.

LINISTE. Rezultatele nu au intarziat sa apara. Pentru prima data dupa multi ani, perioada Craciunului nu a mai fost tulburata de zgomotul infernal al petardelor si al pocnitorilor. Acest lucru s-a regasit si in numarul mult mai mic al accidentelor, comparativ cu anii anteriori, cand zeci de persoane ajungeau la spital cu diverse vatamari corporale sau afectiuni oculare.

Desi drastica, legea privind regimul materialelor explozive a lasat o "portita" de salvare pentru cei care nu-si pot imagina sarbatorile fara putina culoare.

Atentie insa! Legal nu puteti cumpara decat acele obiecte cu o masa pirotehnica mai mica de trei grame (stelute, lumanari, inele de foc, jerbe cu scantei, sateliti). In caz contrar, riscati sa va petreceti Anul Nou dupa gratii!

×
Subiecte în articol: observator