x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lege pentru contoare

Lege pentru contoare

12 Iun 2004   •   00:00

In cel mult trei ani, proprietarii de apartamente vor fi obligati sa-si monteze contoare individuale de energie termica sau repartitoare de costuri.

SILVIU SERGIU

Guvernul a hotarat joi ca termenul pana la care consumatorii racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica si operatorii din domeniu trebuie sa instaleze echipamentele de masurare a consumului este 31 iulie 2007. Masura are ca scop reducerea cheltuielilor de incalzire si de facturare corecta a consumului. TERMEN. Potrivit hotararii de guvern aprobate joi, furnizarea si facturarea energiei termice pentru incalzire si apa calda produsa si distribuita prin sistemele publice centralizate se vor efectua numai pe baza consumurilor contorizate. Sarcina contorizarii la nivel de scara sau imobil revine furnizorilor de energie termica si se realizeaza din fondurile proprii ale acestora, in timp ce contorizarea individuala la nivel de apartament trebuie realizata de catre proprietarii locuintelor. In aceste conditii, pana la 30 iunie 2006 furnizorii de energie termica vor trebui sa finalizeze montarea contoarelor la nivel de imobil sau de scara. In caz contrar, ei sunt pasibili de plata unei amenzi cuprinse intre 300-500 milioane lei.

VENITURI REDUSE. In cazul proprietarilor cu venituri reduse, contoarele sau repartitoarele de costuri vor fi instalate pe cheltuiala administratiei locale, suma urmand sa fie recuperata in cel mult trei ani de la punerea in functiune a aparatelor, prin includerea ei esalonat in factura de plata. In plus, contractele si conventiile individuale de furnizare a energiei termice vor contine, in mod obligatoriu, dreptul furnizorilor de a avea acces la instalatiile interioare de incalzire si apa calda din fiecare apartament, in conditiile legii.

Actul normativ mai prevede ca furnizorii de energie termica vor lua toate masurile necesare pentru ca, incepand cu 1 ianuarie 2005, consumatorii sa poata plati facturile atat la casieriile operatorului, cat si prin credit-carduri, Internet, posta si unitati bancare.

×
Subiecte în articol: observator