x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea Alcool-Stop instituie noi sancţiuni pentru şoferi

Legea Alcool-Stop instituie noi sancţiuni pentru şoferi

15 Oct 2018   •   12:30
Legea Alcool-Stop instituie noi sancţiuni pentru şoferi

28 de parlamentari au depus la Senat un proiect de lege care prevede obligarea şoferilor prinşi băuţi la volan să conducă 180 de zile doar maşini în care se montează un aparat care opreşte motorul când detectează alcool în aer.

Astfel, agenţii de poiţie pot opta pentru suspendarea permisului pe 90 de zile sau  conducerea maşinii cu dispozitiv.

Proiectul adaugă la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice o nouă categorie de sancţiune pentru şoferi: „Restricţionarea dreptului de a conduce, pe timp limitat, cu anumite excepţii şi/sau limitări”. „Perioada în care titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce doar autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie dotate cu mijloc tehnic certificat << Alcool-Stop>> se consideră perioadă de restricţionare a exercitării dreptului de a conduce”, prevede proiectul depus în Senat.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu este dotat cu mijloc tehnic certificat << Alcool-Stop>> de către o persoană aflată în perioada de restricţionării exercitării dreptului de a conduce, constituţie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Proiectul de lege defineşte „Alcool-Stop” ca fiind un dispozitiv certificat care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai şi „permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezenţa alcoolului în aerul alveolar expirat” de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

×