x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea ANI, criticată, dar adoptată de senatori

Legea ANI, criticată, dar adoptată de senatori

de Aniela Nine    |    12 Mai 2010   •   00:00

Deşi s-au auzit multe voci care au criticat noile prevederi ale Legii ANI, senatorii au dat ieri un vot final covârşitor favorabil proiectului de lege care pune în acord Legea ANI cu decizia Curţii Constituţionale.



"Prin această lege ANI arată ca un pechinez bătrân, fără dinţi în gură, care este pus să apere o turmă de oi în faţa a o sută de lupi înfometaţi"; "Agenţia devine astfel un obiect bun de pus în vitrină, o formă fără fond"; "cu această formă a Agenţei în 2004 nu am fi fost acceptaţi în UE", sunt câteva din opiniile exprimate în plen în analiza prevederilor legii.

Cu toate acestea, nu mai puţin de 90 de senatori au votat în favoarea modificărilor, înregistrându-se numai 3 voturi împotrivă. Varianta care a "ieşit" din votul senatorilor este însă una care scade puterile Agenţiei, cea mai importantă pierdere în atribuţiile acesteia fiind cea care îi permitea să cerceteze averile demnitarilor şi, prin intermediul comisiilor de cercetare de pe lângă curţile de apel, să ceară confiscarea averii nejustificate. Aceste paragrafe au fost eliminate din comisii, acolo unde au fost trecute în partea de declaraţie confidenţială şi bijuteriile, şi tablourile.

În plen, senatorii au mai eliminat şi obligativitatea ca toţi candidaţii în orice tip de alegeri să depună şi declaraţii de avere la birourile electorale. "Este o aberaţie ca toţi candidaţii să depună astfel de candidaturi, unii dintre ei nu au nici o şansă să obţină un mandat", a sunat motivarea dată de senatorul PDL Petru Filip, cel care a propus modificarea. Forma adoptată de Senat este criticată de societatea civilă, două ONG-uri cerându-i preşedintelui Băsescu să nu o promulge.

×
Subiecte în articol: observator