x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea educaţiei, scoasă cu forcepsul

Legea educaţiei, scoasă cu forcepsul

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    14 Dec 2010   •   17:08
Legea educaţiei, scoasă cu forcepsul

142526-4713652-mediafax-foto-ovidiu-micsik.jpgDupă un scandal de două ore, în care opoziţia mai că nu le-a dat în cap celor de la putere cu Regulamentele parlamentare, Constituţia şi deciziile CCR în privinţa asumării Legii edu­caţiei, puterea PDL-UDMR-mi­no­ri­tăţi, folosindu-şi superioritatea nu­me­rică şi faptul că şedinţa comună a fost condusă de preşedintele Ca­me­rei, Roberta Anastase, a proclamat moartea moţiunii de cenzură şi, ca atare, victoria asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei care conţine prevederile favorizante pentru minorităţi. Scandalul putere-opoziţie a debutat de când, aşa cum ame­ninţaseră, aleşii PDL au cerut introducerea pe ordinea de zi a şe­din­ţei comune a angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, deşi Birourile reunite cu două săp­tă­mâni în urmă returnaseră textul legii Guvernului, după decizia CCR care de­clarase asumarea răspunderii ne­con­s­tituţională.

Pe principiul prezentat de Radu Berceanu „dacă puterea do­reşte, putem discuta subiectul in­flu­enţei razelor de lună asupra ga­lo­şilor de gumă”, prin votul majorităţii, tema a fost introdusă în dezbatere. Ulterior, pe tonuri din ce în ce mai ridicate, cele două tabere beligerante şi-au reluat insistent argumentele pro şi contra validităţii asumării: puterea că CCR a decis continuarea dezbaterii moţiunii de cenzură şi astfel vali­darea asumării, opoziţia că, re­tră­gându-se sem­nă­tu­rile de pe moţiune, procedura nu mai poa­te continua, dar nici asumarea nu poate fi validată, căci CCR a de­cla­rat asumarea neconstituţională. Multiplele luări de cuvânt au brodat pe marginea acestor două idei, acuzele opoziţiei privind interesele UDMR în privinţa învăţământului în limba maghiară determinând chiar replici nervoase din partea vicepremierului Marko Bela, care le-a sugerat vorbitorilor opoziţiei că sunt lipsiţi de educaţie.

„Nu UDMR are nevoie de Le­gea educaţiei, noi ne-am făcut şcoa­la la timp. Cred că dumneavoastră aveţi nevoie de educaţie, după ati­tu­dinea avută. Copiii români şi ma­ghiari au nevoie de Legea educaţiei”, a replicat, iritat la maximum, Marko Bela. De­pu­tatul PSD Aura Vasile a sancţionat agitaţia vicepremierului Marko, reproşându-i că nu a fost deloc la fel de vocal atunci când şi ro­mânilor, şi maghia­rilor Guvernul le-a tăiat salarii, indemnizaţii de creş­tere a copiilor etc. În cele din urmă, după ce li­beralii şi-au anunţat indivi­dual re­tragerea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, aceasta ne­maia­vând nu­mă­rul necesar de sem­nături, a fost considerată anula­tă, iar Ro­berta Anastase, în hui­du­ie­lile opo­ziţiei, a proclamat validarea asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei. PSD şi PNL au contestat vehement atitudinea Robertei Anastase, consi­derată abuzivă, şi au anunţat că vor sesiza CCR în privinţa modului de adoptare a Legii educaţiei.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL), a precizat ulterior pentru Mediafax că membrii comisiei vor continua dez­ba­terile la proiectul Legii educaţiei, af­lat în dezbatere parlamentară, înainte ca Guvernul să-şi asume răs­punderea pe propriul proiect şi vor finaliza un raport la acest proiect în termenul convenit. „Noi o să lu­crăm. Procedura nu se în­trerupe. Noi nu avem calitatea să în­trerupem o pro­cedură. Trebuie să finalizăm un ra­­port”, a spus Hărdău.

Odată încheiat scandalul asu­mă­rii Legii educaţiei, în absenţa opoziţiei care a părăsit sala, Emil Boc a mai lansat două asumări de răspundere ale Guvernului, una pe legea privind salarizarea personalului bugetar şi cealaltă pe legea-cadru a salarizării în 2011. Opoziţia a anunţat că va depune moţiune de cenzură.

Citeşte Legea educaţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

×