x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "LEGIONAR" ROMĂN, CAPTURAT / Povestea crimei din Ciad

"LEGIONAR" ROMĂN, CAPTURAT / Povestea crimei din Ciad

de Mara Raducanu    |    Claudiu Sere    |    29 Noi 2008   •   00:00
"LEGIONAR" ROMĂN, CAPTURAT / Povestea crimei din Ciad

Marian Cioroianu, românul care este suspectat de implicare în asasinarea la data de 2 iulie 2007 a lui Brahim Deby, fiul cel mare al preşedintelui Ciadului, a fosr reţinut ieri poliţiştii harghiteni şi de ofiţeri din Paris, în baza unui mandat de arestare european, emis de autorităţile judiciare franceze.



Cioroianu, care a fost înrolat în Legiunea străină franceză, a fost reţinut miercuri dimineaţă în timp ce se afla cazat la o pensiune din localitatea Sânsimion, judeţul Harghita. în vârstă de 42 de ani şi domiciliat în Craiova, judeţul Dolj, Cioroianu este considerat de autorităţile franceze un tip deosebit de periculos, motiv pentru care i s-a atribuit cod de periculozitate maxim. Poliţiştii au intrat miercuri dimineaţă, în jurul orei 7:30, în pensiunea ce aparţine SC CF IMPEX 2000 SRL, unde Cioroianu se pare că ar fi acţionar. Asupra acestuia s-au găsit un pistol şi un arc, arme ce au fost trimise spre expertizare. Şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, chestorul Bujor Florescu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că "acţiunea poliţiştilor harghiteni a fost un succes. Este adevărat că am coordonat acţiunea de la distanţă, însă e îmbucurător faptul că totul a decurs conform planului, fără nici un incident. De altfel, Cioroianu a fost luat ca din oală, neputând să se opună reţinerii".

Asfixiat de praful de la... extinctor

Marin Cioroianu urma să apară aseară în faţa unei comisii rogatorii, formalităţile în vederea predării lui către Franţa fiind demarate deja. Autorităţile consideră că românul a avut patru complici, probabil ca şi el foşti membri ai Legiunii străine, arestaţi de Poliţia franceză. Arestarea lui Cioroianu survine ca urmare a mai multor acţiuni la nivel internaţional. Fiul cel mare al preşedintelui Ciadului, Brahim Deby, în vârstă de 27 de ani, a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 2 iulie 2007 în parcarea imobilului în care locuia în Courbevoie (Hauts-de-Seine). Tânărul ar fi fost victima unei "ambuscade", mai mulţi bărbaţi cu cagule, care s-au dat drept poliţişti, imobilizându-l la pământ.

Aceştia i-au tras în coapsă o săgeată cu ajutorul unui arc, iar unul dintre agresori, mai corpolent, s-a aruncat spre picioarele victimei pentru a o împiedica să fugă, moment în care atacatorului i-a căzut ceasul, din metal alb, marca Tissot. După ce a fost doborât la pământ, Brahim Deby a fost acoperit cu spuma de la un extinctor, fiind găsit în agonie în casa scării. Decesul a fost constatat de personalul de prim-ajutor, iar la autopsie s-a constatat un sindrom de asfixie compatibil cu inhalarea pulberii ce provenea din extinctor. De asemenea, fiul preşedintelui Ciadului mai avea o plagă la cap, despre care nu se ştie cum a fost provocată, dar poliţiştii au spus că nu avea legătură cu decesul tânărului. Presa franceză a scris că s-a folosit şi un pistol de tip Taser, pentru şocuri electrice. La rândul lor, anchetatorii francezi au stabilit că agresorii au venit fiecare cu câte un autoturism în parcarea unde a avut loc atacul, în maşina lui Marius Cioroianu fiind descoperită o mănuşă. După efectuarea expertizelor ADN asupra mănuşii şi a ceasului pierdut, s-a stabilit că îi aparţineau aceleiaşi persoane, respectiv lui Cioroianu. Agresorii, care au fost surprinşi de camerele de supraveghere în timp ce îl urmăreau pe Deby, au vrut să obţină cheile apartamentului său, pe care, de altfel, l-au devastat, părând să caute ceva anume.

Beizadeaua Ciadului  avea probleme cu justiţia franceză

Beizadeaua preşedintelui Ciadului era o persoană cunoscută de justiţia franceză, acesta fiind condamnat, în 2006, la şase ani închisoare cu suspendare pentru port ilegal de armă şi posesie de stupefiante. De altfel, Deby era considerat la un moment dat cel mai probabil succesor la conducerea Ciadului, însă se pare că ar fi intrat în dizgraţia tatălui său, Idriss Deby, care i-ar fi luat titlul de "consilier tehnic pentru amenajarea teritoriului, urbanism şi habitat". Pe de altă parte, Brahim Deby inspira teamă, fiind cunoscut pentru reacţiile sale violente şi imprevizibile. Acesta nu a şovăit în câteva rânduri să pălmuiască chiar miniştrii şi să-şi bată joc de înalte autorităţi ale Ciadului. Rebelii care se opun regimului din Ciad au declarat că Brahim Deby era la originea resentimentelor şi revoltei împotriva tatălui său, care se află la putere de 17 ani.

Moartea lui Deby, o "afacere" de familie

Brahim Deby a plecat din Ciad în septembrie 2005, când tatăl său s-a căsătorit cu Hinda Acyl Ahmat, o femeie pe care el însuşi o frecventa. Din cauza problemelor din 2006 cu justiţia franceză, tatăl îi interzisese să revină în Franţa, fiind supravegheat de serviciile diplomatice şi de securitate franceze şi din Ciad. Cu toate acestea, a reuşit să scape şi în iunie 2007, sub o identitate falsă, a luat avionul către o ţară africană şi apoi a venit la Paris. Potrivit avocatului său, el a continuat în tot acest timp să fie intermediarul unor oameni de afaceri interesaţi de petrolul şi de cimentul din Ciad. În timpul funeraliilor din Ciad, familia tatălui său a acuzat familia soţiei sale (Acyl Ahmat) că are legătură cu această crimă, iar preşedintele Idriss Debby a reuşit cu greu să calmeze spiritele între cele două familii. Ulterior, Idriss Deby l-a acuzat pe fostul preşedinte al Ciadului, Hissčne Habré, că are legătură cu moartea fiului său, afirmând că a făcut-o din răzbunare, pentru ca apoi avocaţii familiei să spună că furtul a fost singurul mobil al crimei. Trebuie spus că arestarea lui Cioroianu a făcut vâlvă şi în Franţa, fiind publicată de prestigiosul cotidian Le Figaro.

"Acţiunea poliţiştilor harghiteni a fost un succes. E îmbucurător faptul că totul a decurs conform planului, fără nici un incident. De altfel, Cioroianu a fost luat ca din oală, neputând să se opună reţinerii"
Chestor Bujor Florescu Şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR

×