x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legislatie - Reguli pentru turism ecologic

Legislatie - Reguli pentru turism ecologic

de Elena Stan    |    02 Feb 2007   •   00:00
Legislatie - Reguli pentru turism ecologic

Consumati cat mai putina apa si energie electrica si schimbati prosoapele din camere o data pe saptamana! Acestea sunt criteriile de acordare a Etichetei ecologice pentru serviciile de camping.

Pentru a obtine Eticheta ecologica, zonele de camping trebuie sa cumuleze un numar minim de 16,5 puncte. Astfel, pentru fiecare dotare a spatiului de cazare - cu frigider, masina de spalat rufe, masina de spalat vase, uscatoare de par si de maini cu senzori de proximitate, echipamente de birou etc. - , zona va primi cate un punct. Aparatele trebuie amplasate si reglate in conformitate cu principiile de economisire a apei si energiei. Daca la fiecare masa si la magazinul din camping sunt oferite cel putin doua produse alimentare de origine locala, insa nu cele care provin de la speciile pe cale de disparitie, zona primeste 4,5 puncte. De asemenea, daca bunurile de folosinta indelungata utilizate in camping sunt ecologice, zona va primi cate trei puncte pentru fiecare categorie. Toate datele referitoare la acordarea Etichetei ecologice zonelor de camping au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I, Numarul 972 din 5 decembrie 2006. Vizitatorii trebuie informati cum sa economiseasca apa si curentul in camping, unde sa arunce deseurile, unde pot fuma si unde pot parca masinile.

JURNALUL FOTO
CALDURA. Ferestrele din camere trebuie sa aiba izolare termica

ECONOMISIREA ENERGIEI. Cel putin 22% din energia electrica obtinuta in zonele de camping trebuie sa provina din surse regenerabile, iar orice sistem de climatizare cumparat in perioada pentru care se acorda Eticheta ecologica trebuie sa aiba cel putin clasa B de eficienta energetica. De asemenea, toate ferestrele din spatiile comune si spatiile de cazare destinate inchirierii trebuie sa dispuna de un grad adecvat de izolare termica si fonica. Daca aparatele de incalzire si/sau climatizare nu se opresc automat in momentul deschiderii ferestrelor, trebuie sa existe informatii usor accesibile, care sa reaminteasca vizitatorului sa inchida ferestrele daca incalzirea sau climatizarea este in functiune. Mai mult, trebuie sa existe un sistem care sa aminteasca vizitatorului sa stinga lumina cand iese din camera. Pe de alta parte, 60% din lampile electrice din spatiul de camping trebuie sa fie incluse in clasa A de eficienta energetica, iar 80% dintre cele care ar putea ramane aprinse mai mult de cinci ore pe zi trebuie incluse in clasa A de eficienta.

MAI PUTINA APA. Debitul apei la robinete si dusuri, cu exceptia robinetelor de la vana, nu trebuie sa depaseasca zece litri/minut. Personalul campingurilor trebuie sa foloseasca dezinfectanti pentru respectarea cerintelor legale de igiena, insa in doza recomandata pe ambalaj. Cel putin 80% dintre grupurile sanitare trebuie sa consume cel mult sase litri in momentul tragerii apei. Proprietarul campingului nu are obligatia sa puna la dispozitia clientilor produse de unica folosinta, precum: cosmetice ambalate in doze individuale (sampon, casca de dus, sapun). Personalul angajat trebuie sa fie scolit timp de patru saptamani cu privire la politica de mediu, existand si manuale speciale. In spatiile de cazare de categorie mai modesta, prosoapele sunt schimbate o singur data pe saptamana, iar pentru zonele de cazare mai buna, acestea sunt schimbate de doua ori pe saptamana. Peretii spatiilor de cazare trebuie zugraviti cu vopsele si lacuri ecologice, iar pentru gradinarit nu pot fi folosite pesticide.

POLITICA DE MEDIU PENTRU TURISTII
Numai 10% din suprafata zonei de camping poate fi acoperita cu asfalt sau cu ciment, iar jumatate dintre acoperisurile adecvate pentru amenajare trebuie "imbracate" cu iarba sau cu plante. Campingul va fi dotat cu pubele separate pentru fiecare tip de deseu. Vizitatorii trebuie informati despre caile de acces in camping si la alte destinatii regionale folosind transportul public. Conducerea campingului trebuie sa elaboreze o politica de mediu, precum si un program de actiune precis, pentru a asigura aplicarea politicii de mediu. In camping trebuie sa monitorizeze consumul de energie termica, electrica si de apa.
×
Subiecte în articol: verde! camping