x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legistii se dueleaza pe mormantul lui Vlad Tudor

Legistii se dueleaza pe mormantul lui Vlad Tudor

01 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Cursul anchetei in cazul Vlad Tudor, baietelul disparut de la Manastirea Cocos, intarzie in asteptarea rezultatelor de la IML. Familia a angajat un legist din Constanta pentru o a doua expertiza.

Ratacire sau rapire?

Cursul anchetei in cazul lui Vlad Tudor, baietelul disparut de la manastirea Cocos, intarzie in asteptarea rezultatelor de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti. Familia lui Vlad a angajat un medic legist din Constanta, pentru o a doua expertiza, in afara de cea condusa de Politia din Tulcea. Astazi parintii si prietenii ii tin pomenirea de 40 de zile chiar in locul unde baiatul a disparut.
LAURA TOMA

Click pentru a mari imaginea
CAUTARE. Familia Tudor au angajat un medic legist pentru a afla ce s-a intamplat cu Vladut
In casa familiei Tudor se aud rasete de copil. E Victor, fratele lui Vlad care are doi ani. Se invarte prin camera cu un pistol zornaitor si se uita atent la noi. Paula Tudor, mama baietilor, se pregateste sa scoata din sifonier hainele pe care le va da catorva copii de seama lui Vlad. Vrea sa le dea pe toate. Apoi scoate dintr-o carte o plansa si tine sa ne-o arate. E singurul desen facut de Vlad. "Ar fi parca o familie, adica noi. Cel mic de mana cu sotul meu, eu de mana cu Tudor, numai ca el se pierde intr-o pata diforma si galbena, ca o lumina care s-a scurs...". De pe biblioteca, dintr-o fotografie viu colorata, Vlad se uita la Paula. E facuta la ultima lui zi de nastere. In manastire, Tudor a mancat, chiar inainte de iesire, o punga de pernite crocante cu ciocolata. "De ce le-a mancat si el asa repede?", se intreaba mama. "Inca de cand eram inauntru, ca, ma gandesc, daca ar mai fi iesit cu punga, s-ar fi intors sa-mi aduca ambalajul. Niciodata nu arunca pe jos...". Bunica lui Vlad se pregateste sa mearga la cimitir. Isi aminteste de ziua cand a fost cu Vlad printre morminte, de Paste. "Ma intreba "cine sta aici, la cruci?" I-am raspuns ca oamenii astia dorm... El striga, apropiindu-se de morminte: "Gata, ca e ziua, de ce nu va treziti?"

Click pentru a mari imaginea
URME. Cainii au mirosit hainele copilului, dar nu au reusit sa-l gaseasca

LEGISTUL ANGAJAT: "RAPIRE". Doctorul legist Dan Gheorghiu a fost angajat de familia Tudor din cauza ca nota Politiei nu li se parea relevanta, dupa cum declara tatal. Concluzia provizorie la care a ajuns doctorul Gheorghiu este ca Vlad Tudor a fost rapit, sechestrat si, in fine, abandonat. Pentru ipoteza sa, doctorul aduce ca argumente lipsa leziunilor (cel putin de pe brate, baiatul avand tricou cu maneca scurta), pentru ca locul era plin de hatisuri si terenul era foarte accidentat. De asemenea, doctorul sustine ca inclinatia pantei pe care ar fi trebuit sa coboare, in rapa unde a fost gasit, este prea mare pentru ca baietelul sa nu fi avut urme dinamice pe fund. El are doar urme statice, semn ca doar s-a asezat undeva, nu ca ar fi alunecat. Distanta dintre locul disparitiei si rapa e de aproape 3,5 km in linie dreapta, trecand si prin pante abrupte. "Vladut, cum iesea din scara blocului imi spunea ca nu vrea sa mearga pe jos, ci doar cu masina sau cu un taxi, spune Paula Tudor. Ca majoritatea copiilor crescuti doar la oras nu facea performante la mers pe jos...". Peretele rapei are sase metri inaltime, agentii care l-au gasit au coborat taras, pe fund. "Baiatul nu prezinta urme ca ar fi ajuns acolo tot prin tarare si sa nu uitam ca e vorba de un copil de patru ani si opt luni", spune legistul platit de familia Tudor. Doctorul Gheorghiu crede ca rezultatele de la "Mina Minovici" nu pot sa aduca rasturnari prea mari variantei sale, "sunt doar probe histologice". Cautarea copilului s-a facut cu opt caini. Fara rezultat. Tatal sustine ca nu are incredere in traseul reconstituit in final de Politie cu ajutorul unui singur caine, despre care ar fi aflat ulterior ca era clasat, fiind folosit doar la insotire, nu si la cautari.

Click pentru a mari imaginea
SINGUR. Victor, fratele lui Vladut, nu mai are cu cine sa se joace

POLITIA TULCEA, VARIANTA RATACIRII. Comisarul Danila, Seful Serviciului Judiciar Tulcea, crede, dimpotriva, ca probele de la "Mina Minovici" sunt esentiale si se declara neinteresat de expertiza pe care doctorul Gheorghiu o face separat. "Pana nu avem rezultatele de la Bucuresti nu putem avea vreo concluzie". Cei trei medici legisti de la Tulcea isi fac treaba... E problema familiei Tudor, daca vor sa-si dea banii pe doctorul Gheorghiu". Inspectorul de la Politia din Tulcea, Lucian Tugui, sustine ca ramane in picioare "varianta ratacirii". "Domnul doctor Gheorghiu de la Constanta si-a luat notele din discutiile cu noi, dar nu ne-a comunicat inca punctul dumnealui de vedere". Cat despre caini, inspectorul Tugui sustine ca politia a folosit caini de urma, cei de la Asociatia Chinologica au adus un caine de cadavru si numai cei de la firma de paza care s-a implicat in cautari au adus caini de insotire. Parintii au fost informati de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti ca rezultatele pot intarzia intre trei si sase luni.

La manastirea Cocos, azi, cunoscutii "cauta" sa-l pomeneasca pe Vlad...

.

.

LANTUL CAUTARILOR
Click pentru a mari imaginea
PADUREA. Politia din Tulcea sustine "varianta ratacirii"
Pe 17 octombrie 2004, la ora 18,20, unchiul baiatului a sesizat Dispeceratul I.P.J. Tulcea despre faptul ca in jurul orei 16,30 a disparut nepotul sau, Vlad Tudor. 16 politisti, 30 de jandarmi si un caine de urma incep sa caute. Scotocirea s-a executat conform culorii desenate pe harta de stat major a I.P.J. Tulcea, pe o raza de aproximativ 2 Km avand punct de plecare locul disparitiei. Clarvazatori, Unitatea Speciala de Aviatie, Asociatia Chinologica, mass-media au venit sa ajute, dar fara succes. Dupa o saptamana, Vlad a fost gasit mort la aproximativ 5,6 km de locul in care a disparut.

.

.

.

OBICEI
"Vladut cum iesea din scara blocului imi spunea ca nu vrea sa mearga pe jos, ci doar cu masina sau cu un taxi. Ca majoritatea copiilor crescuti doar la oras nu facea performante la mers pe jos..."
mama lui Vlad
EXPERTIZA
"Baiatul nu prezinta urme ca ar fi ajuns acolo tot prin tarare si sa nu uitam ca e vorba de un copil de patru ani si opt luni. Cred ca rezultatele de la "Mina Minovici" nu pot sa aduca rasturnari prea mari acestei variantei"
Dan Gheorghiu, medic legist
×
Subiecte în articol: observator tudor vlad gheorghiu doctorul tulcea