x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LetsDoIt – curăţenie prin telefonul mobil

LetsDoIt – curăţenie prin telefonul mobil

de Luciana Grosu    |    27 Aug 2015   •   13:58
LetsDoIt – curăţenie prin telefonul mobil
Sursa foto: Diana Oros

Organizaţia „Let’s Do It, România!” (LDR) a lansat o aplicaţie mobilă care permite raportarea deşeurilor. LetsDo- It funcţionează pe orice smartphone şi poate fi descărcată gratuit din Google Play şi, în curând, şi din App Store.

Aplicaţia este simplă şi rapidă, adresându-se însă celor deja fa miliarizaţi cu lumea digitală. Mor manul de gunoi trebuie să fie „sem nificativ” pentru a fi considerat demn de raportare. Grămezile de gunoi trebuie marcate pe hartă şi ilustrate cu o poză. Utilizatorul poate lăsa un comentariu care să detalieze locaţia sau natura deşeului. Informaţia este apoi trimisă către LDR, care o va transmite mai departe către primării. Acestea ar trebui să cureţe zona în maximum o lună. În caz contrar, cei de la „Let’s Do It, România!” se angajează să sesizeze Garda de Mediu.

Software modern, implementare românească
Utilizatorii vor şti în fiecare moment statusul raportului lor, fiind înştiinţaţi atât atunci când informaţia este transmisă către autorităţile locale, cât şi atunci când zona este în sfârşit curăţată. Pe de altă parte, redirecţionarea informaţiei către primării se va face cu o oarecare întârziere. Vo lun tarii LDR vor verifica mai întâi informaţia pe teren, acolo unde este posibil, iar liderii mişcării ecologice vor evita să „supraîncarce” instituțiile cu prea multe cereri deodată. Cu alte cuvinte, aleşii locali o vor lua mai uşor cu curăţenia. „Let’s Do It, România!” îşi propune minimum 125 de sesizări/judeţ rezolvate pozitiv în primul an, cu toate că numărul raportărilor ar putea fi cu mult mai mare. Ministrul Mediului susţine iniţiativa LDR, chiar dacă aceasta nu rezolvă problema comunicării ineficiente dintre cetăţeni şi autorităţile locale. „Este mai uşor să intri în aplicaţie decât să mergi să depui o petiţie la primărie”, spune Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
 

×