x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lichidarea parcurilor

Lichidarea parcurilor

de Monica C. Andrei    |    08 Feb 2006   •   00:00
Lichidarea parcurilor

In afara de Cismigiu si o parte din Herastrau, par-curile Tineretului, IOR, Carol, Izvor, Plumbuita, Bazilescu, Tei Toboc, Crangasi vor avea proprie-tari. Haosul din sistemul administrativ, lipsa unei baze de date privind terenurile aflate in domeniul public si in cel privat ajuta la pierde-rea spatiilor verzi. Singura solutie ar fi modificarea Legii 247, privind redobandirea dreptului de proprietate.

Parcurile din Bucuresti vor fi retrocedate. Haosul din sistemul administrativ, lipsa unei baze de date privind terenurile aflate in domeniul public si in cel privat ajuta la pierderea spatiilor verzi. Singura solutie ar fi modificarea Legii 247, insa pana acum a avut loc doar o discutie informala intre premierul Tariceanu si primarul Videanu.

In afara de Cismigiu si o parte din Herastrau, parcurile Tineretului, IOR, Carol, Izvor, Plumbuita, Bazilescu, Tei Toboc, Crangasi vor avea proprietari. Daca autoritatile nu se grabesc sa modifice Legea 247, privind redobandirea dreptului de proprietate, spatiile verzi din Capitala vor disparea.

"Din cate stiu, s-au depus deja petitii de revendicare a unor parcuri, cum ar fi Bazilescu, din Sectorul 1, IOR, din Sectorul 3, Tineretului, din Sectorul 4. Cand s-a facut Legea 247 nu s-a luat in calcul faptul ca Bucurestiul este altfel. Sunt sase sectoare, practic sase judete, iar pana in momentul de fata nu se stie exact care este situatia juridica a parcurilor. In plus, nu s-a facut o delimitare intre domeniul public si cel privat. Cu toate astea, legea ne spune: «Dati oamenilor dreptul de proprietate»", a spus Mioara Mantale, prefectul Capitalei.

SITUATIA TERENURILOR, INCERTA. Haosul din sistemul administrativ ii ajuta pe cei care revendica spatiile verzi sa intre repede in posesia lor. N-ar fi pentru prima oara cand s-ar intampla asa ceva, Parcul Bordei fiind un exemplu in acest sens.

"Unele parcuri sunt in domeniul privat si atunci esti obligat sa le dai inapoi. Primarii de sector ar trebui sa clarifice situatia", a precizat Mantale, cea care in final va fi obligata sa aplice legea. Lucrurile se complica si mai mult. Pentru ca nu a fost pusa la punct o baza de date cu statutul juridic al terenurilor, exista riscul ca un spatiu sa fie retrocedat mai multor persoane.

"Primarul general trebuie sa faca o evidenta clara. El trebuie sa grabeasca delimitarea intre domeniul public si cel privat. O solutie ar fi ca persoanele care revendica spatiile verzi sa fie despagubite in bani", a mai spus prefectul Capitalei.

PARCURI DATE. Primii care s-au confruntat cu retrocedarea parcurilor au fost edilii de sector, care de multe ori au fost pusi in fata faptului implinit.

"Sunt de acord sa respectam proprietatea, dar este inacceptabil sa restituim un parc", a spus Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, cel care a primit deja o solicitare pentru o parte din Parcul IOR. La Sectorul 2 situatia este si mai crunta. "Este o nebunie totala. Au fost retrocedati prin hotarare judecatoreasca 44.000 de metri patrati din Parcul Verde, de pe Bulevardul Barbu Vacarescu, peste 7 hectare din Parcul Plumbuita, iar Parcul Tei Toboc a fost dat in totalitate. Daca nu se modifica legea, ne vom sufoca cu totii", a declarat Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, are o alta viziune privind aplicarea Legii 247. "Parcurile pot fi retrocedate, urmand ca apoi Primaria Capitalei sa le recupereze prin exproprieri pe utilitati publice. Pe principiul nu-ti dau bunul, iti dau banul", a precizat Chiliman. El a adaugat ca multe dintre revendicari sunt nejustificate, dand exemplul Parcului Herastrau, al caruit teren a fost expropriat inainte de cel de-al doilea razboi mondial.

Un lucru este cert, la nivelul Guvernului, trebuie modificata urgent legislatia, astfel incat sa fie extrem de clara si sa nu lase loc la interpretari. Din pacate, pana acum a avut loc doar o discutie, mai mult informala, intre premierul Tariceanu si primarul general, Adriean Videanu.

PARCUL BORDEI, DISTRUS
Daca Legea 247 nu va fi schimbata, aproape toate parcurile din Capitala vor ajunge ca Bordei, fara copaci si transformate in santier. In prezent, Parcul Bordei are doi proprietari, unul deja celebru - Costel Constanda, al doilea - Virgil Tanasescu, ambii intrecandu-se in a distruge cat mai repede spatiul verde. Si asta sub ochii ingaduitori ai edililor. Din pacate, nimeni n-a fost impresionat de istoria parcului. Gradina Bordei a fost atestata inca din 1895, iar Parcul Bordei a fost inaugurat in 1936, o data cu Parcul Herastrau, de Regele Carol al II-lea.
×
Subiecte în articol: observator parcul