x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Licitatie cu cantec la Aparare

Licitatie cu cantec la Aparare

de Dan Constantin    |    06 Dec 2006   •   00:00

Sorin Frunzaverde are de gestionat primul scandal de la revenirea in functie. Licitatia pentru dotarea fortelor aeriene cu avioa-ne de transport s-a trans-format intr-una cu dedicatie. Comisia Ministerului Apa-rarii a eliminat oferta EADS CASA, preferand-o pe cea a firmei italiene ALENIA, mai scumpa cu 12 milioane de eu-ro pentru avionul SPARTAN.

LICITATIE CU CANTEC - 12 milioane de euro platiti in plus pentru "spartan"
OFERTA. avionul produs de italieni pare uns cu miere, asa este de dulce pentru comisia de licitatie

Contractul pentru achizitionarea a 7 avioane de transport necesare Ministerului Apararii are toate sansele sa se transforme intr-un mare scandal. Valoarea acestui contract, care se ridica la 329 de milioane de euro, vizeaza cumpararea a 7 avioane de transport scurt si mediu curier menite sa inlocuiasca avioanele de transport Antonov 24 si 26 a caror durata de exploatare este depasita.

Firma ROMTEHNICA din subordinea Ministerului Apararii a fost insarcinata sa elaboreze caietul de sarcini si sa organizeze licitatia, continutul acestuia a fost aprobat de gen. lt. Gheorghe Catrina - Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, iar Ion Nicolae, director de import la ROMTEHNICA, a fost mandatat sa organizeze licitatia. Este vorba de o licitatie deschisa, al carui criteriu principal pentru atribuirea contractului a fost stabilit drept pretul cel mai scazut. Trebuie mentionat ca sistemul de licitatie deschisa nu a fost utilizat de Ministerul Apararii pana acum pentru procurarea echipamentelor de nivel tehnic ridicat, preferandu-se negocieri directe, care au dus si duc la suspiciuni. Iata de ce utilizarea unei sume mari din bugetul Apararii prin licitatia deschisa ar fi trebuit sa dea siguranta ca achizitia din bani publici intra sub semnul transparentei si corectitudinii. Contractul avioanelor de transport naste insa multe suspiciuni.

REFUZ. S-au inscris in cursa pentru vanzarea celor 7 aeronave doua companii. Firma EADS CASA (Spania) cu avionul C295 si ALENIA (Italia) cu avionul C-27J SPARTAN. In 22 noiembrie s-a procedat la deschiderea ofertelor. Pretul propus de spanioli, in care erau incluse livrarea celor 7 avioane, suportul logistic initial, cat si serviciile de mentenanta, a fost de 317 milioane de euro. Italienii au ofertat un pret mai ridicat cu circa 12 milioane de euro. Diferenta se afla atat la costul propriu-zis al avioanelor - cu 5 milioane de euro mai mult pentru avionul SPARTAN, cat si la mentenanta, cu 7 milioane de euro superior la acelasi timp de avion. Ca atare, apare primul mare semn de intrebare al acestei licitatii: de ce nu a fost acceptata oferta cu pretul cel mai mic? La deschiderea ofertelor, comisia, potrivit unor surse bine informate, a trebuit sa faca veritabile eschibitii pentru a descalifica firma EADS CASA. Lucru care s-a si intamplat. O scrisoare expediata de la ROMTEHNICA spre firma spaniola anunta ca tratativele pentru cumpararea celor 7 avioane continua doar cu firma ALENIA. Specialistii din aviatie sunt circumspecti in ceea ce priveste corectitudinea deciziei. Nu este numai pretul mai ridicat propus de italieni, cat alte date tehnice ale avionului SPARTAN si performantele in exploatare.

OPRIT DE LA ZBOR. ALENIA a reusit pana acum sa convinga fortele aeriene din Grecia, Bulgaria si Lituania sa includa in dotare modelul C-27J SPARTAN. Contractul de livrare incheiat cu Grecia a starnit discutii, presa elena dand amanunte despre problemele care au aparut in cursul probelor tehnice, existand informatia ca zborurile celor 3 aparate livrate deja ar fi oprite. Sunt si alti parametri, cum ar fi consumul si capacitatea de transport, care arata ca tipul de avion propus de EADS CASA ar fi de preferat.

ONOR. Ministrii Frunzaverde si Parisi trec in revista garda

MANEVRE. Cert este ca italienii au fost mai dibaci in a sterge diferentele tehnice si de pret cu alte metode. O ofensiva mediatica, desfasurata de concernul FINMECANICA, din care face parte ALENIA, a prezentat cu mult inainte oferta SPARTAN drept castigatoare. Prezenta unor reprezentanti ai Ministerului roman al Apararii in Italia - comandorul Marius Danielescu - a fost anuntata in presa de specialitate in contextul iminent al achizitiilor avioanelor SPARTAN, cu mult inainte de desfasurarea licitatiei. Aceasta a facut-o pe Cristina Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, sa precizeze recent ca hotararea nu e luata. Sa nu uitam nici de vizita la Bucuresti a ministrului italian al Apararii, facuta, simpla coincidenta, exact in ziua deschidererii plicurilor cu oferte. Unii considera ca licitatia a fost facuta cu dedicatie. Cativa generali, recent iesiti la pensie (Ion Magdalena si Marin Stefan) cat si membri ai comisiei de licitatie (comandorii Constantin Apostol si Marius Danielescu) pot oferi informatii despre alegerea facuta de statul roman.

Ambasadorul spaniol a fost insarcinat sa prezinte un protest oficial pe langa autoritatile romane pentru felul in care o licitatie deschisa poate deveni un scandal international.
×
Subiecte în articol: observator apărării spartan licitatie