x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lider al partidului extremist Jobbik din Ungaria, cercetat penal pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice la Cluj Napoca. Vezi ce a făcut

Lider al partidului extremist Jobbik din Ungaria, cercetat penal pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice la Cluj Napoca. Vezi ce a făcut

de Robert Veress    |    11 Aug 2011   •   13:42
Lider al partidului extremist Jobbik din Ungaria, cercetat penal pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice la Cluj Napoca. Vezi ce a făcut

Miklos Arpád este, in zilele obisnuite, profesor de matematica-fizica si liderul consilierilor judeteni ai partidului extremist maghiar Jobbik in comitatul (judetul) Borsod-Abaúj-Zemplén din nord-estul Ungariei, de la granita cu Slovacia.

In timpul liber, dl. Miklos pune in practica idei pe care le propaga acolitilor sai pe linie politica.

De pilda, luni dimineata devreme (in jurul orei 3.30), dl. Miklos se afla la intrarea in Cluj Napoca dinspre Turda si monta o placa cu denumirea orasului in limba maghiara ('Kolosvár'). El era insotit de alte 5 persoane, dintre care trei au participat la operatiune. Aveau si o camera foto, cu care intentionau sa imortalizeze evenimentul.

Din nefericire pentru ei, un echipaj aflat in patrulare a fost sesizat si s-a deplasat la fata locului, suprinzandu-i pe cei patru in flagrant.

Cu ocazia controlului efectuat asupra autovehiculului cu care se deplasau Miklos si insotitorii sai, s-a descoperit o a doua placuta cu inscriptia 'Torda' (denumirea in limba maghiara a orasului Turda).

Cetatenii unguri au fost condusi la sectia 6 de Politie si audiati, pusi sa dea declaratii. Ulterior, au fost eliberati fara ca vreunul sa fie sanctionat, dar impotriva lui Miklos Arpád si a lui B. Lajos a inceput urmarirea penala pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. 'Pot fi sanctionati cu amenda penala si unul pana la cinci ani de inchisoare', precizeaza inspectorul Alma Brehariu, purtator de cuvant al IGP Cluj, pentru jurnalul.ro

Conform 'Ziua de Cluj' Miklos a declarat ca este turist care vrea sa isi petreaca vacanta in Secuime, iar placutele cu Kolozsvár si Torda le-ar fi cumparat de la un targ si a vrut doar sa se pozeze cu ele, fara a avea intentia de a le lasa acolo.

Politicianul maghiar si-a justificat gestul, pentru publicatia extremista barikad.hu, ca 'Pentru noi, Cluj-Napoca nu inseamna nimic, dar Kolozsvár este istorie'.

Aflat la Sfantu Gheorghe, deputatul formatiunii ungare Jobbik, Szaváy István, spune de la Cluj 'este trist si consternant'. 'Este o alta problema ca placuta cu inscriptia Koloszvár de multa vreme trebuia sa existe la Cluj', a mai spus Szaváy, citat de Mediafax. Acesta a criticat si UDMR Cluj pentru faptul ca nu ar fi reprezentat eficient problema bilingvismului si a multiculturalismului in Cluj-Napoca.

Europarlamentarul Jobbik, Szegedi Csanád, a mers si mai departe. 'Ii salut pe Miklos Arpad si pe prietenii sai pentru initiativa, chiar daca nu au vrut sa lase acolo placuta, desi, din punctul meu de vedere, trebuia lasata acolo', spune europarlamentarul, intr-o declaratie publicata pe site-ul oficial Jobbik.
Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate András Levente, a aflat de la ZIUA de CLUJ ca Miklos este liderul Jobbik din comitat. 'Nu stiam de acest lucru. Eu, oricum, sunt impotriva extremismului, fie ca este maghiar, fie romanesc', a declarat Mate.

×