x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeicul Omar Bakri: România este o ţintă legitimă a teroriştilor

Şeicul Omar Bakri: România este o ţintă legitimă a teroriştilor

04 Oct 2012   •   13:11
Şeicul Omar Bakri: România este o ţintă legitimă a teroriştilor

Alături de Bulgaria şi alte ţări din estul Europei, România este o ţintă pentru terorişti. Declaraţia a fost făcută de şeicul Omar Bakri, într-un interviu publicat de ziarul bulgar 24 Chasa. Bakri este unul dintre cei mai radicali lideri islamişti.

"Din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă", a mai spus şeicul Omar Bakri.

Şeicul a declarat în interviu că protagonistul atacului cu bombă de la Burgas, Bulgaria, este cetăţeanul suedez Mehdi Ghazali, "elevul" liderului extremist.

În 2005, şeicul Bakri a fost acuzat că are legături cu reţeaua teroristă al-Qaida, binecuvântând atacurile de la metroul din Londra.

Liderul extremist, expulzat din Arabia Saudită, a fost azilant în Marea Britanie timp de 19 ani. În prezent s-a stabilit în nordul Libanului după ce a fost nevoit să părăsească Marea Britanie după atentatele de la Londra din 2004.

Corlăţean: Declaraţiile lui Bakri nu ţin cont de realităţi
    
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România rămâne consecventă angajamentelor sale în NATO şi că-şi asumă riscurile care decurg din acest lucru.

"Ştim cu toţii ce este România şi ce tărâm primitor, în primul rând creştin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România şi-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, aşa cum este scutul antirachetă într-un efort mult mai larg, nu doar relaţia bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci şi o contribuţie la viitorul Alianţei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliaţi fideli ai SUA şi NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri. Din acest punct de vedere, după aceşti ani am văzut că instituţiile statului român şi-au făcut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sancţionat ceea ce era de sancţionat sau descurajat. În orice caz, nu ne schimbăm în niciun fel această atitudine şi aceste angajamente ale statului român. Suntem consecvenţi", a declarat Corlăţean, într-o conferinţă de presă.

×