x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În Harghita, până şi calculatoarele VORBESC UNGUREŞTE. Borboly Csaba, preşedintele CJ: "Este normal"

În Harghita, până şi calculatoarele VORBESC UNGUREŞTE. Borboly Csaba, preşedintele CJ: "Este normal"

de Cristian Ionescu    |    08 Noi 2012   •   18:47
În Harghita, până şi calculatoarele VORBESC UNGUREŞTE. Borboly Csaba, preşedintele CJ: "Este normal"
Sursa foto: GINA STEFAN

Într-un articol postat pe pagina oficială a Consiliului Județean Harghita, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, publică un răspuns ca urmare a articolului aparut în Jurnalul Naţional: "Limba maghiară pentru pacienţi români. Cum arată o fişă medicală în Harghita". Președinte Consiliului Județean Harghita are o exprimare parinteasca si dojeneste Jurnalul National, spunand ca "articolul cu pricina tratează o falsă problemă, în loc să se ocupe cu problemele reale care frământă societatea românească". Mai mult, potrivit domniei sale, în ţinutul secuiesc maghiarii sunt discriminaţi, nu românii"

"Softul aparatului medical de audiometrie conține buletine de analiză în mai multe limbi, printre care engleză, maghiară, spaniolă, dar nu și în limba română. Deoarece medicii noștri profesează într-un mediu preponderent maghiar, este normal să aleagă formularul în limba maghiară în loc de formularul în limba chineză, de exemplu", spune Csaba.

După părerea preşedintelui, problema folosirii limbii materne are și un alt aspect, despre care nu se prea vorbește: un procent însemnat al pacienților de etnie maghiară din județul Harghita nu înțeleg buletinele de analiză medicală, fișele medicale întocmite în limba română – fapt asupra căruia de multe ori au atras atenția medicii din zonă. „Până când spitalele nu redactează documente medicale în limba maghiară – nu putem face altceva decât să constatăm: în județul Harghita nu autoritățile și instituțiile publice județene sau locale îi discriminează pe cetățeni, ci autoritățile centrale prin faptul că nu aplică în totalitate legile create chiar de ele”, a afirmat preşedintele consiliului judeţean.

Cititi documentul in forma integrala, AICI.

×
Subiecte în articol: jurnalul national Harghita Borboly Csaba