x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liderii USL iau în calcul suspendarea lui Traian Băsescu

Liderii USL iau în calcul suspendarea lui Traian Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    16 Noi 2011   •   17:34
Liderii USL iau în calcul suspendarea lui Traian Băsescu

Presedintii PSD, PNL si PC au anun­tat ieri intr-o declaratie de presa ca, in urma declaratiilor sefului statului referitoare la inghetarea pensiilor, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni un raport in care sa fie evaluata posibilitatea de­clansarii procedurilor de suspen­da­re.

"Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati", a spus presedintele Traian Basescu, referindu-se la legea care prevede inghetarea pensiilor si salariilor in anul 2012 si care a fost contestata de opozitie la Curtea Constitutionala. "Am luat act cu ingrijorare si in­dig­nare de faptul ca, prin noile sale de­claratii facute la postul public de ra­dio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anua­­la a pensiilor, precum si ho­ta­ra­rile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bu­getari (decizii date in aplicarea le­gii promulgate chiar de domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Con­s­ti­tutionale in sensul obligativitatii apli­carii respectivelor legi. Aceste po­zitii sunt extrem de iresponsabile si periculoase, deoarece intaresc me­sa­jul presedintelui despre abolirea statului de drept in Romania. Constatam, de asemenea, ca aceste semnale vin intr-o serie mai lunga de ac­ti­uni comise de presedintele Traian Ba­sescu in ultima perioada, pe care le consideram vadit neconsti­tu­tio­na­le. Tinand cont de aceste lucruri, am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalca prevederile Constitutiei Romaniei. Raportul va trebui sa con­ti­na o evaluare a respectivelor fapte, pre­cum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspen­da­re a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Con­stitutia Romaniei. Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si po­litice, constatam ca actiunile in­cri­minate constituie in mod sub­s­tan­ti­al o atingere grava adusa ordinii con­stitutionale, USL nu va ezita sa de­clanseze procedurile de suspen­da­re din functie a presedintelui Ba­ses­cu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament", se arata in declaratia sem­nata de liderii USL, Crin Anto­nes­cu, Victor Ponta si Daniel Constantin. Potrivit Constitutiei, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta co­mu­na, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale", iar "propunerea de supendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor".

Presedintele Traian Basescu a mai fost suspendat din functie acum patru ani, dupa ce o comisie de ancheta par­lamentara condusa de Dan Voi­cu­lescu a constatat ca presedintele Ba­sescu "a incalcat Constitutia si este im­plicat in fapte de natura penala". La 19 aprilie 2007, Parlamentul Ro­ma­niei a votat cererea de suspendare cu 322 de voturi pentru, 108 im­po­tri­va si 10 abtineri. Peste o luna, pe 19 mai 2007, a fost organizat referendumul privind demiterea din functie a presedintelui, la care au participat 8.135.272 de romani, adica 44,45% dintre cei prezenti pe listele electorale. 24,75% au pus stampila pe DA, iar 74,48% au votat NU, si au optat astfel pentru ramanerea in functie a lui Basescu.

×