x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lidia Bărbulescu, propusă la şefia ÎCCJ

Lidia Bărbulescu, propusă la şefia ÎCCJ

de Violeta Fotache    |    23 Oct 2009   •   00:00
Lidia Bărbulescu, propusă la şefia ÎCCJ
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat-o ieri, cu majoritate de voturi, pe judecătoarea Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), propunerea pentru numire urmând să fie înaintată preşedintelui României. Lidia Bărbulescu a declarat că nu are nici un motiv să se îndoiască de numirea sa de către preşedintele Traian Băsescu.

Peste trei ore de audiere a celor cinci candidaţi înscrişi în cursa pentru obţinerea fotoliului de preşedinte al ÎCCJ şi deci, de mare şef al autorităţii judecătoreşti, plus circa 30 de minute de deliberări au adus la lumină hotărârea CSM. Cu majoritate de voturi, Consiliul a desemnat-o pe judecătoarea Lidia Bărbulescu pentru a fi numită prin decret prezidenţial la cârma instanţei supreme.

Verdictul a fost mai mult decât previzibil, dacă întrebai cine oare va fi ales dintre cei cinci, cu mult timp înainte ca soluţia să fie dată primeai una şi aceeaşi replică: "Aceasta este o întrebare cu un singur răspuns! Nu e clar? Lidia Bărbulescu!". Contracandidaţii acesteia au fost doamnele judecător Gabriela Victoria Bîrsan şi Elena Cîrcei şi judecătorul Iulian Dragomir, magistratul Dănuţ Cornoiu fiind descalificat pe motiv de sancţiune disciplinară primită în trecut.

ATUURI PENTRU A FI ŞI NUMITĂ
"Nu am nici un motiv să mă îndoiesc că preşedintele va semna decretul de numire a mea în funcţie!", a declarat magistratul Lidia Bărbulescu la scurt timp după desemnarea sa. Aceasta consideră că experienţa de 30 de ani ca judecător şi numeroasele funcţii de conducere pe care le-a deţinut de-a lungul timpului au calificat-o pentru a fi desemnată ca preşedinte al ÎCCJ. Posibilitatea trecerii bugetelor instanţelor în administrarea instanţei supreme nu a speriat-o pe Lidia Bărbulescu, aceasta precizând că se aşteaptă ca legea să fie într-adevăr aplicată.

Nici versiunea unui blocaj la instanţe nu a dat-o peste cap: "Am mai gestionat o astfel de criză, de blocaj generat de Ordonanţa 58, când toate recursurile se judecau de instanţa supremă. Vă mai amintiţi cum veneau camioanele cu dosare? Şi m-am descurcat, deşi am fost aproape singură la conducere, pentru că nu erau desemnaţi preşedintele şi nici trei şefi de secţie!".

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a opinat că preşedintele ÎCCJ, şeful CSM, ministrul Justiţiei şi procurorul general trebuie să facă "o echipă bună, un quartet deschis colaborării totale". Predoiu a apreciat că funcţia de preşedinte al ÎCCJ este mai mult decât cea de şef de instanţă, fiind nevoie de un om cu viziune asupra sistemului şi concepţie modernă a relaţiei dintre puterile statului, care să înţeleagă că independenţa se sprijină pe responsabilitate, iar respectul pe încredere şi onestitate.

×
Subiecte în articol: observator