x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lift "obligatoriu" de lux

Lift "obligatoriu" de lux

de Mara Raducanu    |    Raluca Cret    |    01 Iul 2010   •   00:00
Lift "obligatoriu" de lux

Ascensorul din Palatul Culturii de la Tg. Mureş va costa cât trei la un hotel din Bucureşti

În timp ce România se zbate într-o sărăcie cruntă - cu oameni care după o viaţă de muncă s-au ales cu pensii reduse şi cu salarii la limita supravieţuirii -, iată că totuşi neoficial pare să ne meargă bine. Şi, ca şi cum le-ar fi terminat de făcut pe toate, consilierii judeţeni din Târgu-Mureş s-au gândit să mai întreprindă ceva pentru binele poporului. Aşa că s-au pus pe treabă. Şi s-au gândit că la Palatul Culturii din Târgu-Mureş lipseşte un ascensor pentru persoanele cu dizabilităţi. Nimic de zis. Iniţiativa este binevenită şi lăudabilă. Însă, atenţie! Nu orice ascensor, ci unul al cărui preţ se ridică la 160.000 euro, în condiţiile în care trei lifturi amenajate la un hotel din Bucureşti au costat 103.000 euro. Din spusele aleşilor locali, luxosul ascensor va costa 40.000 euro, iar "elementele de decor", restul cheltuielilor. Un pretext ideal să mai arunci ceva bani în buzunar pe aşa vremuri de restrişte!

Angajaţii Palatului Culturii din Târgu-Mureş se vor deplasa peste câteva luni cu un ascensor de lux, după ce consilierii judeţeni au aprobat o investiţie de 116.000 euro pentru realizarea proiectului. Liftul va costa 40.000 euro şi va fi amenajat în interiorul clădirii. Conştienţi de valoarea uriaşă a costurilor - oricât de luxos, de modern şi de greu de realizat ar fi acest lift pentru persoanele cu dizabilităţi din interiorul clădirii Palatului Culturii -, aleşii locali din Mureş au încercat să se justifice. "Administraţia Palatului Culturii, luând în considerare normele naţionale şi europene cu privire la oferirea posibilităţii de acces în clădiri şi imposibilitatea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii de a vizita Palatul Culturii şi a accesului la Biblioteca Judeţeană, doreşte ameliorarea disfuncţionalităţii circulatorii pe orizontală prin montarea unui ascensor în acest loc, împreună cu lucrările de amenajări interioare, care presupun lucrări de demontare-montare balustrade, recondiţionare balustrade şi confecţionarea şi montarea unor elemente de decor seccesion", se arată în expunerea de motive a Consiliului Judeţean. Pentru moment, a fost întocmit studiul de fezabilitate, care a propus două variante: una mai ieftină, fără amenajări exterioare, şi una mai scumpă, cu tot cu decoruri, pentru care au optat consilierii judeţeni. Urmează organizarea licitaţiei, iar pentru execuţie este prevăzut un termen de cinci luni.

Consilierii sunt mulţumiţi de decizia luată şi se ascund în spatele obligaţiei de a asigura accesul persoanelor cu handicap. Un pretext ideal să mai arunci ceva bani în buzunar pe aşa vremuri de restrişte! "Investiţia era mai mult obligatorie decât oportună, pentru că legea prevede să asigurăm accesul persoanelor cu handicap. Deci, era o datorie legală a noastră. Liftul va asigura accesul atât pe partea de Palat al Culturii, cât şi pe partea de Bibliotecă Judeţeană. Eu am avut o singură obiecţie: preţul liftului în urma evaluării, de 40.000 de euro, este cam mare, dar se va regla la licitaţie", a declarat consilierul judeţean Akos Mora. Decizia consilierilor a stârnit reacţii virulente din partea instituţiei vecine, Primăria Târgu-Mureş. "În aceste vremuri, eu m-aş fi angajat că îi duc în spate până sus", a declarat primarul Dorin Florea. Palatul Culturii este monument istoric, fiind construit între anii 1911-1913 în stil secession. Cu o suprafaţă desfăşurată de 15.000 de metri pătraţi, Palatul este renumit datorită basoreliefurilor care domină frontispiciul, a acoperişului din majolică de Zsolna, a frescelor, a sălilor de spectacole, a sălii cu oglinzi, a vitraliilor cu care este ornată clădirea.

×
Subiecte în articol: observator