x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LIPSĂ ACUTĂ DE FONDURI / De-a v-aţi ascunselea cu alocaţiile copiilor

LIPSĂ ACUTĂ DE FONDURI / De-a v-aţi ascunselea cu alocaţiile copiilor

de Diana Scarlat    |    13 Dec 2008   •   00:00
LIPSĂ ACUTĂ DE FONDURI / De-a v-aţi ascunselea cu alocaţiile copiilor

Nervi la oficiile poştale, nedumerire şi umeri ridicaţi a neputinţă. În luna cu cele mai mari cheltuieli, funcţionarii Poştei nu ştiu ce se întâmplă cu alocaţiile. Copiii nu şi-au primit banii de o săptămână şi nimeni nu i-a anunţat când îi vor primi.



Până ieri, nici reprezentanţii Poştei Române, nici cei ai Ministerului Muncii nu ştiau unde sunt banii de alocaţii. Poşta ştie că poate începe să-i plătească din momentul în care aceştia intră în contul instituţiei, ceea ce nu s-a întâmplat, iar Ministerul Muncii ştie că a făcut toate demersurile necesare pentru a se plăti alocaţiile copiilor. Şi totuşi, banii nu sunt.

PE URMELE BANILOR
După câteva zile de insistenţe, abia ieri am primit răspunsuri aproximativ exacte de la Poşta Română şi de la Ministerul Muncii. "Au fost nişte întârzieri, dar lucrurile încep să se regleze. Alocaţiile încep să fie plătite din momentul în care banii intră în cont. Sperăm ca de la începutul săptămânii viitoare să nu mai fie nici o problemă cu plata alocaţiilor", spune Cristian Buciu, directorul executiv al Poştei Române. Acesta crede că întârzierea este cauzată de problemele specifice ale lunii decembrie. "Am înţeles de la colegii noştri de la Ministerul Muncii că s-a operat destul de târziu o rectificare de buget, pentru că nu a fost publicată ordonanţa de urgenţă în Monitorul Oficial. Ministerul nu a avut disponibile sumele respective la momentul stabilit prin calendarul de execuţie şi nu ne-au dat banii la timp. Acum, situaţia reintră în normal, în sensul că direcţiile lor teritoriale au început să vireze banii în contul direcţiilor regionale de pensii, chiar dacă s-a întâmplat cu întârziere", adaugă directorul Poştei, explicând că instituţia pe care o conduce a făcut eforturi pentru a plăti alocaţiile din banii disponibili, dar acest lucru nu a fost posibil decât în unele zone ale ţării. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că din punctul de vedere al ministerului nu este absolut nici o problemă legată de alocaţii şi că nu înţelege de ce nu au ajuns banii la timp. "O fi fost undeva o întârziere. Eu am controlat toate documentele, toate deschiderile sunt făcute, totul e în regulă şi nu ştiu ce poate fi. Probabil că s-a întâmplat ceva între Trezorerie şi Poştă. Totul a plecat cum trebuie de la noi", susţine Mariana Câmpeanu.  

MAI E DE AŞTEPTAT PÂNĂ LA SFÂRŞITUL SĂPTĂMÂNII VIITOARE
Cauzele întârzierii rămân în continuare în ceaţă, dar important este că de lunea viitoare ar trebui să înceapă plata alocaţiilor la oficiile poştale, după cum declară directorul executiv al instituţiei. Chiar şi aşa, copiii tot mai au de aşteptat, pentru că alocaţiile se vor ridica decalat. "Conform convenţiei, dacă datele din calendarul de execuţie nu sunt respectate, calendarul se decalează cu zilele aferente întârzierii. Au început să dea banii la 10 decembrie în loc de 5, deci data de începere a plăţilor se decalează cu 5 zile", explică directorul Poştei, Cristian Buciu. Sumele aferente alocaţiilor se plătesc în două tranşe, prima reprezentând 66% din valoarea totală, cea de-a doua, 34%. Prima tranşă trebuia virată în conturile Poştei la data de 5 decembrie, cea de-a doua, pe data de 12, conform contractului, suma totală fiind de 260 de milioane de lei.  Un copil cu vârsta de până la doi ani  are dreptul la o alocaţie de 200 de lei, iar ceilalţi, cu vârsta de până la 18 ani, primesc 40 de lei.

×
Subiecte în articol: observator banii