x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LISTA clădirilor cu risc de prăbuşire în cazul unui CUTREMUR de peste 7 grade. Vezi zonele vulnerabile din Capitală

LISTA clădirilor cu risc de prăbuşire în cazul unui CUTREMUR de peste 7 grade. Vezi zonele vulnerabile din Capitală

03 Mar 2012   •   10:40
LISTA clădirilor cu risc de prăbuşire în cazul unui CUTREMUR de peste 7 grade. Vezi zonele vulnerabile din Capitală

Primaria municipiului Bucuresti a actualizat lista cladirilor cu risc de prabusire sau avariere grava a structurii, in cazul unui cutremur puternic. Potrivit prefectului Capitalei, doar 21 dintre cele 113 imobile din Bucuresti incadrate in clasa I de risc seismic au fost consolidate, iar la alte 17 lucrarile sunt in curs de finalizare.

Aproximativ 20 de cladiri au fost consolidate in perioada 2003-2010, in Capitala. "Nu inseamna ca toate aceste cladiri se vor prabusi la un cutremur mare, insa prezinta pericol public si trebuie consolidate. Lucrarile de consolidare depind insa foarte mult de asociatiile de proprietari. Acestea au obligatii legale privind consolidarea si fac un apel la simt civic, pentru a fi cooperante. Stiu ca lucrarile de consolidare creeaza disconfort, sunt neplacute, insa trebuie efectuate, pentru a nu avea un disconfort mult mai mare mai tarziu", a declarat prefectul, la Realitatea TV.

ISU face anual simulari de producere a unui cutremur

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti face pe parcursul fiecarui an doua simulari de producere a unui cutremur, structurile cu atributii in domeniu avand tehnici de interventie moderne, anunta Mediafax. In cazul unui cutremur, strategia de interventie are mai multe etape, prima vizand alocarea resurselor pentru rezolvarea cazurilor primite prin numarul de urgenta unic 112, declara purtatorul de cuvant al ISU.

Apoi este evaluata situatia la nivelul municipiului Bucuresti si este stabilit modul de actiune pe termen lung, impreuna cu factorii decizionali din cadrul administratiei publice centrale si locale.

Dupa aceea este pus in aplicare Planul Rosu de Interventie (plan de ridicare a capacitatii operationale a SMURD), raportat la numarul victimelor, fiind suplimentate efectivele proprii si a mijloacelor de interventie in functie de natura situatiei create. Urmeaza evacuarea populatiei spre zone sigure, adapostirea si hranirea acestora prin grija autoritatilor locale, precum si restabilirea starii de normalitate dupa ce au fost salvate/evacuate persoanele din zonele afectate.

Pentru salvarea persoanelor surprinse sub daramaturi nu poate fi stabilita o prioritate, deoarece fiecare viata este valoroasa

Pentru evacuare se au in vedere in primul rand persoanele cu capacitati motrice reduse sau cele care necesita ingrijiri medicale, unitatile de invatamant (daca este cazul), urmand gradual evacuarea si cazarea tuturor persoare din zonele afectate. Pe parcursul fiecarui an se fac doua simulari de producere a unui cutremur, stabilind astfel modul de raspuns integrat al tuturor structurilor cu atributii in domeniu.

Potrivit purtatorului de cuvant, este o mare diferenta astazi fata de 1977 in ce priveste gestionarea unei eventuale catastrofe, generata de un seism: "Exista in 2012 tehnicii de interventie moderna cu capacitate de raspuns crescuta fata de 1977. De asemenea, acum exista o evidenta a cladirilor cu grad ridicat de risc ceea ce conduce la cunoasterea unei situatii ipotetice de interventie si antrenament in executarea unor astfel de operatiuni. Totodata, exista planuri de actiune concrete de realizare a masurilor de salvare, evacuare si protectie a populatiei; existenta unei forte (structuri) de interventie profesionalizata".

×