x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liviu Dragnea: "Regiunile de dezvoltare trebuie să fie funcţionale la sfârşitul lui 2013"

Liviu Dragnea: "Regiunile de dezvoltare trebuie să fie funcţionale la sfârşitul lui 2013"

11 Ian 2013   •   19:36
Liviu Dragnea: "Regiunile de dezvoltare trebuie să fie funcţionale la sfârşitul lui 2013"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Vicepremierul Liviu Dragnea afirmă că unul dintre obiectivele Guvernului este înfiinţarea regiunilor de dezvoltare, care să fie şi funcţionale până la sfârşitul acestui an, astfel încât acestea să poată beneficia de fonduri din bugetul UE care va fi alcătuit pentru perioada 2014-2020.

 
"Vom lua de la guvernul central acele competenţe de dezvoltare şi de administrare care nu trebuie să mai rămână la un guvern central şi vor fi transferate la regiuni. Finalul acestui an trebuie să găsească România cu regiuni administrative înfiinţate şi funcţionale. Exerciţiul financiar al Uniunii Europene 2014 - 2020 trebuie să găsească regiunea administrativă în România, în aşa fel încât regiunea să devină partener direct cu Comisia Europeană şi nu Guvernul României", a spus Liviu Dragnea în faţa a aproximativ 500 de funcţionari publici, aleşi locali şi parlamentari care au asistat, la Ploieşti, la semnarea unui contract de finanţare pentru un pasaj rutier în judeţul Prahova.
 
El a adăugat că regionalizarea este o măsură care va avea rolul de a micşora timpii de întârziere, de a micşora birocraţia şi de a stimula "toate motoarele de dezvoltare pe care acum nici măcar nu le bănuim, care există latent în fiecare regiune".
 
Dragnea a mai spus că în mod "categoric" regionalizarea "nu înseamnă că se pune sub semnul întrebării vreodată noţiunea de stat unitar".
 
"Dacă vrem ca regiunile administrative pe care avem în intenţie să le înfiinţăm, sigur, după modificarea Constituţiei unde trebuie să introducem noţiunea de regiune, după o dezbatere largă cu societatea civilă, cu autorităţile locale, cu instituţii care trebuie să fie implicate, dacă nu le avem administrative până la finalul lui 2013 există riscul foarte mare ca, din 2014, când începe noul exerciţiu financiar să nu poată beneficia aceste noi structuri administrative de toate fondurile europene care le-ar putea ajuta la dezvoltare", a mai spus vicepremierul.
 
Acesta a adăugat că Guvernul doreşte ca regiunile "să fie parteneri direcţi cu Comisia Europeană" prin autoritatea de management şi că nu este exclus ca majoritatea programelor sectoriale să fie gestionate tot de viitoarele regiuni.

×