x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012. Ponta: Este un dosar politic

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012. Ponta: Este un dosar politic

07 Oct 2013   •   13:18
Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012. Ponta: Este un dosar politic
UPDATE 16:00 - Instanţa supremă a înregistrat dosarul de corupţie în care a fost deferit justiţiei vicepremierul Liviu Dragnea, acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite, şi a stabilit primul termen de judecată în 18 februarie 2014.
-------------------------------------------------

UPDATE 14:10
- Premierul Victor Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă, că Liviu Dragnea nu-şi va pierde funcţiile deţinute în Guvern în urma deciziei procurorilor DNA.

"În România, să faci campanie electorală şi să votezi este o infracţiune. Este un dosar poitic. Ori suntem cu toţii vinovaţi, cei care am votat, ori nu e niciunul. Procurorul a refuzat să mă audieze. Este un dosar politic. Judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice. Va rămâne doar încă un dosar politic, ca altele în ultimii o sută de ani", a declarat spus Victor Ponta.

Liviu Dragnea a afirmat că nu ia în calcul să demisioneze din Guvern. "Faptul ca sunt acuzat că am trimis niște mesaje pe care nu le-am trimis este o lovitură destul de tare la democrație. Nu iau în calcul demisia, sunt niște acuzații nefondate. Sunt proiecte la care m-am angajat şi pe care vreau să le duc până la capăt", a spus vicepremierul Dragnea.
--------------------------------------------------

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 74 de persoane, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pe 6 septembrie 2012, pentru că ar fi pus la punct un sistem național de influență prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie, folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnături.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea este acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni: folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârșirea de infracțiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al PSD, Dragnea și-a folosit influența și autoritatea funcției în vederea obținerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care să garanteze validarea acestuia.

"Astfel, acesta a inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină, în timp real, informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă", preciza DNA.

Procurorii mai susțin că "sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine și recomandări cu conținut ilicit, destinate coordonatorilor și/sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanți".

Am aflat de la Traian Băsescu că dosarul meu a ajuns la Codruţa Kovesi

Dragnea, a declarat, ieri, că nu ştie unde se află în prezent dosarul său privind referendumul şi nici avocatul nu este la curent, el respingând totodată acuzaţiile de tergiversare a acestui caz. El a respins, într-o emisiune la B1 Tv, acuzaţiile privind o încercare de a tergiversa cazul, argumentând că şi-a exercitat dreptul de a studia dosarul. Dragnea a menţionat că sunt "84 sau 86 de volume" cu declaraţii ale martorilor, expertize tehnico-ştiinţifice, transcripturi după înregistrări.

"Sunt studios şi riguros. (...) M-am uitat cu atenţie să văd: din miile alea de martori care au fost audiaţi la DNA, prin biserici, pe uliţe, pe la ei acasă, cu Biblia prin maşină, domnule, o fi spus cineva «m-a pus ăla să fac ceva, Liviu Dragnea». N-am văzut asta", a spus Dragnea.

Întrebat unde se află dosarul, Dragnea a precizat că nu ştie şi nici avocatul său nu este la curent. "Eu am aflat de la Traian Băsescu că dosarul meu a ajuns la Codruţa Kovesi. (...) Luăm de bun ce spune preşedintele", a mai spus Dragnea.


×