x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Livrările de gaze ruseşti către România se vor reduce sâmbătă cu 9% şi cu 5% duminică

Livrările de gaze ruseşti către România se vor reduce sâmbătă cu 9% şi cu 5% duminică

de Agerpres    |    12 Sep 2014   •   18:32
Livrările de gaze ruseşti către România se vor reduce sâmbătă cu 9% şi cu 5% duminică

Livrările de gaze din Federaţia Rusă către România vor fi reduse cu 9% sâmbătă şi cu 5% duminică, după ce vineri România a primit cu 5% mai puţine gaze de import, a declarat vineri ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

"Aseară (joi seară - n.r.) Transgaz a fost informat de dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia că livrările de gaze către România vor fi reduse cu 5% astăzi (vineri - n.r.), cu 9% mâine (sâmbătă - n.r.) şi cu 5% duminică. Aceste cantităţi sunt absolut nesemnificative", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, Transgaz a cerut celor de la dispecerul Gazprom o explicaţie.

"Până acum Transgaz nu a primit niciun răspuns oficial. Însă nu este ceva care să ne surprindă, pentru că vorbim de ceva luni că acest lucru se va întâmpla", a adăugat Nicolescu.

Acesta a mai spus că vineri consumul naţional de gaze a fost de 16 milioane de mc. iar producţia internă de aproximativ 31 milioane mc.. Importurile ar fi trebuit să se ridice la 0,2 milioane mc.

Ministrul a mai amintit că anul acesta au fost luate măsuri importante pentru ca populaţia să nu fie afectată de situaţia de la graniţa de Est a României. El a amintit de extinderea capacităţii depozitului de gaze de la Urziceni şi de o măsură adoptată de Guvern în aprilie care a permis producătorilor interni să-şi majoreze producţia.

"Astfel că exclud orice fel de risc pentru la iarnă în alimentarea cu gaze a populaţiei", a subliniat Nicolescu.

Joi, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte.

Vineri a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom - Gazprom neft.

În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

×
Subiecte în articol: gaze rusesti livrare gaze gazprom